Sport

6 Below: Miracle on the Mountain: Waargebeurde verhaal van Eric LeMarque

Geschreven door: Maikel de Lange

6 Below: Miracle on the Mountain vertelt het waargebeurde verhaal van Eric LeMarque, die in 2004 terechtkwam in een strenge winterstorm en daarom verdwaalde. Vervolgens moest hij de elementen het hoofd bieden om te kunnen overleven, om zijn weg terug naar de beschaving te vinden.

6 Below: Miracle on the Mountain

In 6 Below: Miracle on the Mountain maken we kennis met Eric LeMarque, een voormalig ijshockeyspeler die zelfs actief was op de Olympische Spelen. Tijdens het snowboarden wordt hij plots verrast door een storm en strandt hij in de ijzige kou van de onherbergzame Sierra Nevada. Het hoofdpersonage moet vervolgens vechten voor zijn leven terwijl hij geconfronteerd wordt met persoonlijke zaken zoals zijn drugsverslaving en zijn egocentrische gedrag.

Mammoth Mountain

In 2004 ging Eric LeMarque eropuit om te snowboarden op Mammoth Mountain in de Sierra Nevada. Door een verschrikkelijke winterstorm raakte hij de weg kwijt en moest hij de strijd aanbinden met de elementen, waarbij hij alleen maar een dun jack, wat kauwgom, nat geworden lucifers en een zakje crystal meth tot zijn beschikking. Hij kreeg te maken met bevriezing (frostbite), vochtgebrek en hongersnood, maar zijn fysiek hielp hem de beproeving door. We hebben namelijk wel te maken met iemand die Frankrijk vertegenwoordigde op de Olympische Spelen van 1994 als ijshockeyer, zoals bekend een keiharde sport. Hij wist te overleven, maar na zijn redding moesten zijn beide benen wel geamputeerd worden.

Magere Hein

“Ik heb op die berg kennisgemaakt met Magere Hein”, vertelde LeMarque een paar jaar geleden in de Los Angeles Times. “Ik zag hem echt voorbijkomen, zijn aanwezigheid dan in ieder geval.” Opvallend genoeg kreeg hij tijdens de opnames van 6 Below: Miracle on the Mountain opnieuw te maken met Magere Hein. Het hele filmproces vond hij misschien wel even zwaar als zijn beproeving op de berg.

LeMarque zag acteur Josh Hartnett in zijn persoontje ‘kruipen’ en dat vond hij ongelooflijk confronterend. “Het was heel pijnlijk. Ik heb de set zelfs een paar keer moeten verlaten omdat ik emotioneel werd. Het leek er een beetje op dat ze me bespeelden als een soort instrument. Maar ik heb er ook van genoten, van het proces. Dat was echter van korte duur en na de opnames moest ik de studio snel verlaten, omdat het me allemaal te veel werd.”

Drugsverslaving

In het interview moest LeMarque een ‘lelijke’ scène aanwijzen: “De eerste keer dat ik meth gebruikte. Het moment dat ik die duivel mijn leven in liet. Het was mijn droom om een NFL Hall of Famer te worden en ik was goed op weg, omdat ik de NHL haalde. Maar dat deed ik volledig op talent, als het op hard werken aankwam faalde ik altijd.” LeMarque haalde het dus niet en raakte aan lager wal, raakte dus ook verslaafd aan meth: “Ik leefde op straat en de enige uitlaatklep die ik had waren die twee poeders.” Na het ongeluk op Mammoth Mountain kickte hij af, en hij zwoor dat hij de berg nog een keer zou bedwingen. Dat deed hij één jaar later, met behulp van protheses. Maar niet meer met het doel om snel te zijn, om gevaarlijke toeren uit te halen, om die adrenalinekick te krijgen.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.