Waargebeurd

90 Minutes in Heaven: Waargebeurde verhaal van pastoor Don Piper

Geschreven door: Maikel de Lange

90 Minutes in Heaven vertelt het waargebeurde verhaal van Don Piper, een pastoor die betrokken raakte bij een ongeluk en klinisch dood was, waarna hij toch weer terugkeerde naar het leven. Maar wat is waarheid en wat is fictie?

90 Minutes in Heaven

Eerst de film. De synopsis van 90 Minutes in Heaven met Hayden Christensen en Kate Bosworth luidt: “Don Piper raakt betrokken bij een gruwelijk auto-ongeluk. Hij wordt doodverklaard op de plaats van het ongeval en afgedekt met een zeil. Anderhalf uur later wordt hij naar de eerste hulp gebracht waar hij plotsklaps weer tot leven komt. De pastoor beweert de hemel bezocht te hebben en overleden familieleden te hebben gezien…

Don Piper

En dat komt overeen met het verhaal dat Don Piper vertelt in zijn gelijknamige bestseller, zij het hier en daar een klein beetje aangepast. Zelf neemt hij zijn lezers mee naar 18 januari 1989, een dag waarop hij op de weg naar huis is na een kerkelijke conferentie. Op een gegeven moment wordt hij aangereden door een vrachtwagen, waarna de hulpdiensten (liefst drie verschillende hulpverleners) hem al snel doodverklaren. De volgende negentig minuten ligt zijn lichaam onder een zeil, maar geestelijk gezien gebeuren er hele andere dingen (aldus Piper zelf). Zijn ziel ondervindt liefde en geluk in de hemel!

Wederopstanding

Ondertussen arriveert er een andere pastoor (Dick Onarecker) op de plaats van het ongeval, die naar het lichaam van Piper snelt en een gebed uitspreekt. Op miraculeuze wijze begint het hart van de om het leven gekomen geestelijke weer te kloppen, waarbij die eerdergenoemde liefde en geluk plaatsmaken voor ondraaglijke pijn.

Interview

In gesprek met de National Catholic Register vertelt Don: “Ik had eigenlijk dood moeten zijn. Ik had hersenschade en er kwam bloed uit mijn oren, ogen en neus. Bovendien was mijn hart ermee gestopt, waardoor het bloed al droogde.” Toch kwam Piper er weer bovenop, al veranderde zijn leven in een hel: “Ik was niet alleen ziek en gewond, ook wist ik wat ik had gekregen en wat me weer afgenomen was. Elke dag richtte ik me tot God: “Heb je me hiervoor teruggehaald?”

Ook zijn familie werd natuurlijk geraakt door het ongeval: “Ja, ik was niet het enige slachtoffer, mijn hele familie was het slachtoffer. Ik denk dat mensen zich daar wel mee kunnen identificeren, dat zoiets ook je naasten treft. Eigenlijk heeft die vrachtwagen ons allemaal geraakt.”

Waar is Don Piper nu?

Over of het verhaal van Don Piper écht waargebeurd is zijn de meningen natuurlijk verdeeld, gezien zaken als ‘de hemel’ en ‘goddelijke interventie’. Wat wel als een paal boven water staat, is dat de pastoor anno 2023 nog steeds in leven is. Hij is een klein beetje uit de publiciteit verdwenen op 73-jarige leeftijd, maar is nog wel te boeken als spreker.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.