Waargebeurd

All About Eve: Waargebeurde verhaal van Elisabeth Bergner

Geschreven door: Maikel de Lange

All About Eve is het waargebeurde verhaal over Elisabeth Bergner. De dramafilm All About Eve uit 1950 is het werk van regisseur Joseph L. Mankiewicz en wordt ongelooflijk goed gewaardeerd op de diverse beoordelingssites, waaronder IMDb (met een 8,2 als rapportcijfer). Het verhaal van All About Eve is dus gebaseerd op écht gebeurde feiten. En die hebben allemaal met actrice Elisabeth Bergner te maken.

All About Eve

All About Eve is een film over jaloezie en persoonsverwisseling. Of… wisseling van status. Het hoofdpersonage heet Margo Channing en zij is een echte Broadway-ster. Na afloop van een optreden in een toneelstuk wordt ze voorgesteld aan een van haar allergrootste fans, de jonge Eve Harrington. Margo zit niet zo goed in haar vel omdat ze het gevoel heeft dat haar carrière langzaam op zijn einde loopt. Ze is pas net veertig, maar de jaren beginnen natuurlijk wel te tellen.

Eve is eigenlijk het tegenovergestelde, zij is nog jong en mooi. Wel is ze al weduwe, omdat haar man sneuvelde in de Tweede Wereldoorlog. Een droevig verhaal misschien, maar Eve laat zich niet kisten en lijkt Margo te willen helpen. Channing vindt die aandacht wel fijn en de twee worden vriendinnen. En vervolgens wordt Eve zelfs de assistente van Margo, tot grote woede van Birdie, het dienstmeisje van de actrice.

Niet is echter wat het lijkt en Eve blijkt een wolf in schaapskleren te zijn! Ze presenteert zich misschien als een nederige, behulpzame assistente, maar tegelijkertijd heeft ze een plannetje bekokstoofd: ze wil Margo onttronen als ‘koningin van Broadway’.

Elisabeth Bergner

All About Eve is gebaseerd op het korte verhaal The Wisdom of Eve uit 1946 van schrijfster Mary Orr. Op haar beurt putte zij ook al inspiratie uit een waargebeurd verhaal, namelijk dat van Elisabeth Bergner. Bergner stond in de jaren 40 aan de top en in 1943 en 1944 trad ze op in de toneelvoorstelling The Two Mrs. Carrolls.

Ze werd constant achtervolgd door een jonge fan en op een gegeven moment nam de actrice haar ‘groupie’ zelf in huis, waarna ze ook persoonlijk assistent werd. Het desbetreffende meisje maakte hier echter misbruik van en probeerde Bergner ‘van de troon te stoten’.

Megahit

Later beschreef Bergner het incident ook in haar biografie Bewundert viel, und viel gescholten. Het verhaal van Orr wijkt daar wel iets van af, want in haar publicatie heeft het meisje een meedogenloos karakter, waar dat in het echt iets minder het geval was. Aanvankelijk werd het verhaal (in mei 1946) gepubliceerd in Cosmopolitan, maar ging het vrij geruisloos voorbij. Orr besloot echter een scenario te schrijven voor een radioversie, die wel van de grond kwam.

Op 24 januari 1949 zond NBC het stuk uit als The Wisdom of Eve met Claudia Morgan en Marilyn Erskine in de hoofdrollen. Zo kwam het verhaal terecht bij productiehuis 20th Century Fox, dat het onder de aandacht van Joseph L. Mankiewicz bracht. Hij besloot ermee aan de slag te gaan. Met succes, want All About Eve won uiteindelijk zes Academy Awards (Oscars) en bracht 8,4 miljoen dollar op. Voor die tijd een enorm bedrag.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.