Series

Baby Bandito: Waargebeurde verhaal van overval in Chili

Geschreven door: Maikel de Lange

De Netflix-serie Baby Bandito schotelt je een hele hoop actie en drama voor, maar is wel degelijk gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Dat statement bestaat echter uit meerdere lagen, want de serie neemt wel degelijk een loopje met de waargebeurde feiten. Hoe dat precies zit, leggen we je hieronder uit.

Baby Bandito

Netflix zelf legt het plot van Baby Bandito als volgt uit: “Zijn naam is Kevin Tapia. Maar in Europa staat hij bekend als ‘Baby Bandito’. Dit is het verhaal van de skater die in Chili de overval van de eeuw pleegde.”  In de serie krijgt Tapia lucht van een plan (van een bende gevaarlijke dieven) om zeven miljoen dollar van het vliegveld te stelen, waarna hij dit zélf in de praktijk brengt. En dat allemaal om zijn vriendin Genesis het leven geven dat ze, volgens hem, verdient. Kevin krijgt hierbij hulp van een ‘zooitje ongeregeld’: Pantera, Mística en Panda.

Baby Bandito Waargebeurd?

Het achtergrondverhaal van Baby Bandito is wel degelijk waargebeurd, en daar zullen we je hieronder meer over vertellen, maar de serie is zéker geen één-op-één ‘vertaling’ van de realiteit. Alle personages in Baby Bandito zijn namelijk bedacht: in het echt was er helemaal geen Kevin Tapia, geen Pantera, geen Mística en ook geen panda. Slechts de overval blijft overeind staan, het ‘idee’ van de overval welteverstaan, want ook hier heeft men de nodige details veranderd.

‘Overval van de eeuw’

Zoek je op ‘heist’ (overval) en ‘Chile’ (Chili), dan is het allereerst opvallend dat je nogal wat nieuwsartikelen voor de kiezen krijgt: klaarblijkelijk wordt er in het Zuid-Amerikaanse land nogal veel geld buitgemaakt door criminelen. Voor de gebeurtenissen die in Baby Bandito beschreven worden moeten we echter terug naar 2014, toen acht gemaskerde criminelen ongeveer 10 miljoen euro buitmaakten op het vliegveld van Santiago. Dat deden ze door een ‘waardetransporttruck’ te overvallen: ze kwamen vermomd aan op de luchthaven in een wit busje, maar het is onduidelijk wat er daarna precies gebeurde. Wat we wél weten: datzelfde witte busje verliet het vliegveld even later en de criminelen waren heel wat poen rijker. Daarbij strooiden ze met spijkers, om hun eventuele achtervolgers dwars te zitten.

Na-apers

De overval werd nogal een rel in Chili, want de toenmalige Chileense minister van buitenlandse zaken noemde de beveiliging op het vliegveld van Santiago ‘een schande voor het land’. Rodrigo Penailillo, een andere minister, voegde daaraan toe dat het wél om de georganiseerde criminaliteit ging, beroepscriminelen dus. En de minister van defensie zou helpen met de zoektocht. Of de daders ooit zijn gepakt is onbekend, maar het lijkt er niet op. In 2020 werd de overval namelijk herhaald, met dit keer 20 miljoen euro als buit. In 2023 was er een nieuwe poging, om liefst 32,5 miljoen euro te stelen, maar die mislukte, met twee dode overvallers.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.