Oorlog

Band of Brothers: Waargebeurde verhaal van de Easy Company

Geschreven door: Maikel de Lange

Band of Brothers is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en dat zal je niet verbazen. Er is echter een ‘maar’. Een grote ‘maar’. Band of Brothers vertelt namelijk zeker niet alleen waargebeurde feiten, maar speelt op heel veel vlakken ‘leentjebuur’.

Band of Brothers

In Band of Brothers, dat gebaseerd is op het gelijknamige boek van Stephen Ambrose, volgen we de verrichtingen van Easy Company, Easy Company, 2nd Battalion, 506th Parachute Infantry Regiment om precies te zijn. Het is één van de allerbekendste Amerikaanse compagnieën uit de Tweede Wereldoorlog. De Easy Company zag in 1942 het levenslicht en werd tijdens de ‘bestorming’ van Normandië voor het eerst ingezet.

Easy Company

De eerste echte gevechtshandeling werd uitgevoerd in de vroege ochtend van D-day. Er moest een Duitse batterij, met vier 105mm kanonnen die op Utah Beach waren afgesteld, onschadelijk worden gemaakt. Hierna nam de compagnie het voortouw bij de Slag om Carentan, vocht mee bij Operatie Market Garden, hield stand tijdens de slag om Bastenaken, ging voorop in het tegenoffensief tijdens de slag om de Ardennen, vocht mee in de Rijnlandcampagne en nam Hitlers Kehlsteinhaus in.

Waarheid versus fictie

Tot zover komt het verhaal redelijk overeen met de gebeurtenissen in de serie, maar hierboven hebben we je een ‘maar’ beloofd. En die ‘maar’ is dat regisseur Steven Spielberg nogal veel van het oorspronkelijke, het waargebeurde verhaal heeft veranderd om het geheel hier en daar te dramatiseren. Om betere kijkcijfers te scoren dus. Een voorbeeldje: in de serie komt Albert Blithe (gespeeld door acteur Marc Warren) om het leven. Maar in het echt overleefde hij de Tweede Wereldoorlog en werd hij daarna zelfs uitgezonden naar Korea, ten tijde van de Koreaoorlog (1950-1953).

Een ander voorbeeld: in Band of Brothers zien we Easy Company het dorpje Berchtesgaden en Hitlers Adelaarsnest innemen. Maar in het echt was de compagnie daar misschien wel bij betrokken, maar was Easy Company geen frontrunner op dat gebied. Historici schrijven deze overwinning in het algemeen namelijk toe aan de Amerikaanse 3rd Infantry Division, de 3e Infanteriedivisie van het leger van de Verenigde Staten. Zo zijn er wel meer voorbeelden te noemen: Staff Sergeant Charles ‘Chuck’ Grant werd door het hoofd geschoten, maar kwam er weer bovenop, Private Roy Cobb maakte een einde aan het lijden van de Duitse soldaat die hij op zijn pad vond… et cetera.

Complimenten van veteranen

Veel details uit Band of Brothers zijn dus niet waargebeurd, of liggen net een beetje anders, maar het overkoepelende verhaal is natuurlijk wel waarheidsgetrouw. Het bronmateriaal van de HBO-serie van Stephen Ambrose is in het verleden meermaals geprezen door verschillende veteranen. En dat is ook niet zo gek, want om tot een boek te komen sprak Ambrose een groot aantal van hen (vooral ex-leden van de Easy Company) uitvoerig. Dat Spielberg vervolgens aan de haal is gegaan met een paar details, wordt ook niet als storend ervaren door historici, er is online behoorlijk weinig kritiek te vinden op Band of Brothers!

Leven de Easy Company-soldaten nog?

Over de bovengenoemde veteranen gesproken… In het algemeen kun je stellen dat er nog maar weinig over zijn uit de Tweede Wereldoorlog, maar wat de Easy Company betreft kunnen we stellen dat alle soldaten inmiddels heengegaan zijn. Het laatst levende lid van de Company, soldaat Bradford Freeman (in Band of Brothers gespeeld door James Farmer), overleed namelijk op 3 juli 2022 op 97-jarige leeftijd. Andere bekende gezichten zoals Dick Winters (Diamian Lewis), Donald Malarkey (Scott Grimes) en Lewis Nixon (Scott Grimes) lieten het leven op respectievelijk 2 januari 2011, 30 september 2017 en 11 januari 1995.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.