Biografie Series

Bardot: Waargebeurde verhaal en leven van Brigitte Bardot

Geschreven door: Maikel de Lange

De serie Bardot is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Brigitte Bardot. In de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw groeide zij uit tot een waar symbool, waarbij ze vooral gezien werd als het ‘antwoord van Frankrijk’ op het Amerikaanse icoon Marilyn Monroe.

Bardot

In de serie Bardot volgen we de vroege jaren van het model en de actrice Brigitte Bardot. De biografie begint aan het eind van de jaren veertig toen Bardot als tiener voor het eerst te zien was op de omslag van een tijdschrift en eindigt aan het begin van de jaren zestig met de geboorte van haar zoon. In de jaren daartussen verwordt de Franse van een nobody tot een internationaal symbool.

Brigitte Bardot

Daar is geen woord aan gelogen, maar om het échte verhaal van Brigitte Bardot te vertellen beginnen we aan het begin. Brigitte Anne-Marie Bardot werd op 28 september 1934 geboren in de Franse hoofdstad Parijs. Ze was een dochter van de industrieel Louis Bardot en de familie had het dus goed. Brigitte werd op het conservatorium van Parijs geschoold tot klassiek balletdanseres, maar besloot op een gegeven moment een hele andere kant op te willen gaan.

Toen ze 15 jaar oud was begon ze daarom met modellenwerk en in 1952, op 18-jarige leeftijd, was ze voor het eerst te zien in de bioscoop, in Le Trou Normand. In datzelfde jaar trouwde ze met regisseur Roger Vadim, maar dit huwelijk was geen lang leven beschoren. In 1957 scheidden de twee al weer en later stapte ze in het huwelijksbootje met acteur Jacques Charrier (1959-1962), de West-Duitse miljonair Gunter Sachs (1966-1969) en de Franse, extreemrechtse politicus Bernard d’Ormale (1992-nu).

Bardot als actrice

In totaal maakte Bardot 48 films. Haar internationale doorbraak maakte ze met Et Dieu… créa la femme, geregisseerd door haar toenmalige man Vadim. In die film speelde ze de rol van het weesmeisje Juliette en vooral in de Verenigde Staten werd Et Dieu… créa la femme een regelrechte sensatie. Bardot kwam het beste uit de verf in lichte komedies, ook volgens eigen zeggen. In Une Parisienne bijvoorbeeld, volgens Bardot één van haar beste werken. Maar ook met drama’s kon ze best uit de voeten, met La Vérité (1960) van regisseur Henri-Georges Clouzot bijvoorbeeld. In het algemeen wordt dit als haar beste film beschouwd.

Bardot als zangeres

Op een gegeven moment nam Bardot ook muzieknummers op, al kon ze helemaal niet zo goed zingen. Bonnie and Clyde en Harley Davidson zijn misschien de bekendste, naast Je t’aime… moi non plus. Op modellengebied ging het haar veel meer voor de wind, want de foto’s die in de jaren 50 en 60 van Bardot genomen werden (evenals schilderijen en zeefafdrukken daarvan) zijn ook in het hier en nu nog behoorlijk populair te noemen. Tijdens het filmfestival van Cannes in 1963 poseerde ze in een bikini op het strand, waarmee ze een ware rage veroorzaakte.

Waar is Brigitte Bardot nu?

Daarvóór had ze een zelfmoordpoging ondernomen, in september 1960, waarna ze bekendmaakte te stoppen als actrice. Ze zette echter geen daad bij woord, want dat moment volgde pas in 1972. Daarna deed ze vooral van zichzelf spreken als dierenrechtenactiviste, bijvoorbeeld in samenwerking met Sea Shepherd Conservation Society. Ze gaf zonder blikken of blozen haar mening over onderwerpen als immigratie, de islam en homoseksualiteit en werd meermaals veroordeeld wegens racisme en discriminatie. Op een gegeven moment verdween ze uit de schijnwerpers, maar anno 2023 is Brigitte Bardot nog steeds in leven.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.