Biografie Sport

Big George Foreman: Waargebeurde verhaal van George Foreman

Geschreven door: Maikel de Lange

Big George Foreman: The Miraculous Story of the Once and Future Heavyweight gaat over het bijzondere leven van bokser George Foreman, die wereldkampioen zwaargewicht was maar tot de conclusie kwam dat hij héél iets anders wilde met zijn leven, hij werd predikant! En dat is een waargebeurd verhaal over George Foreman.

Big George Foreman: The Miraculous Story of the Once and Future Heavyweight

Big George Foreman: The Miraculous Story of the Once and Future Heavyweight belooft ons een inkijkje te geven in het leven van George Foreman, dat behoorlijk opmerkelijk te noemen is: van Olympisch gouden medaillewinnaar tot wereldkampioen zwaargewicht. Van het Rumble in the Jungle-gevecht met Muhammad Ali in Zaïre (Congo) tot de zoektocht naar ‘het geloof’, met pensioen gaan en predikant worden. Wanneer de familie van de bokser en de kerk in financieel zwaar weer terechtkomen, stapt hij weer in de ring en wint hij het kampioenschap op 45-jarige leeftijd! Hiermee wordt Foreman de oudste zwaargewichtkampioen in de geschiedenis van het boksen.

George Foreman

Eerst wat voorinformatie: George Foreman werd op 10 januari 1949 geboren in Marshall in de Amerikaanse staat Texas. Zijn jeugd was… moeilijk. Op 15-jarige leven liet hij school al achter zich en koos hij voor de criminaliteit, als zakkenroller. Eén jaartje later kwam hij echter tot inkeer, hij liet het boevenpad achter zich en schreef zich in bij ‘Job Corps’, een educatieprogramma voor jongvolwassenen (16-24). Daar haalde hij zijn diploma, waarna hij timmerman werd, maar intussen kreeg hij steeds meer belangstelling voor het boksen. Foreman verhuisde naar Pleasanton in Californië en begon daar met trainen. Ook American Football sprak hem aan en Jim Brown was zijn grote idool, maar die droom gaf hij op voor de vechtsport.

Foreman vs Muhammad Ali

Mét succes, want op de Olympische Spelen in Mexico pakte hij een gouden medaille, waarna hij professioneel bokser werd. In 1969 stapte hij dertien keer in de boksring en al die gevechten won hij, maar liefst elf keer door zijn tegenstander knock-out te slaan. Foremans ster rees en in de jaren daarna stond hij tegenover ‘zwaargewichten’ als Joe Frazier, José Roman, Ken Norton en… niemand minder dan Muhammad Ali. Dat laatste gevecht, Rumble in the Jungle in Kinshasa (op dat moment nog Zaïre), was legendarisch. Foreman verloor overigens en reageerde: “Het was gewoonweg mijn avond niet…”

Pensioen en comeback

In 1977 besloot hij zijn bokshandschoenen aan de wilgen te hangen omdat hij naar eigen zeggen ‘een signaal van God had gekregen’. George Foreman werd predikant, om tien jaar later, in 1987 dus, terug te keren in de ring. In zijn autobiografie vertelt de bokser/geestelijke over zijn beweegredenen. Hij had op dat moment net een jeugdhonk opgericht voor kwetsbare jongeren, maar er was geld nodig om dat een boost te geven. Daarom koos hij dus voor een comeback als bokser, zodat hij zijn ’tweede leven’ kon financieren. In 1994 werd hij wéér wereldkampioen zwaargewicht, op 45-jarige leeftijd, waarna hij in 1998 opnieuw met pensioen ging.

Waar is George Foreman nu?

Anno 2023 geniet Foreman (natuurlijk) nog steeds van zijn pensioen. Op 77-jarige leeftijd is hij uit de spotlights verdwenen, maar hij verdient nog steeds (honderden) miljoenen dollars. En dat heeft alles te maken met de zogenaamde George Foreman Grill, barbecue-apparatuur die het ontzettend goed doet in de Verenigde Staten.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.