True Crime

Black Bird: Waargebeurde verhaal van James Keene en Larry Hall

Waargebeurd verhaal Black Bird
Geschreven door: Maikel de Lange

Misschien heb je nog nooit van Black Bird gehoord, maar dat is een spannende thrillerserie op Apple TV die het zéker waard is om te bekijken. Niet in het minst omdat het verhaal van de show, hoe gek dat ook klinkt, gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Sterker nog: alles wat er in Black Bird gebeurt, is óók in het echt gebeurd.

Waargebeurd verhaal Black Bird

In Black Bird maken we kennis met Jimmy Keene, American Football-held op de middelbare school, zoon van een gedecoreerde politieagent én drugsdealer. Hij word veroordeeld tot tien jaar celstraf in een minimaal beveiligde gevangenis, maar vervolgens wordt er hem een keuze geboden: hij krijgt strafvermindering (of zelfs vrijspraak) als hij een zwaarbeveiligde gevangenis ‘infiltreert’ en een bekentenis uitlokt bij de vermoedelijke seriemoordenaar Larry Hall. Vervolgens wordt het een race tegen de klok, hij moet vrienden worden met Hall, zijn vertrouwen winnen op een dusdanige manier dat de mogelijke ‘killer’ toegeeft achter allerlei moorden te zitten én de lichamen van verschillende jonge meisjes opsporen. Maar… is het wel allemaal zoals het lijkt?

Larry Hall

We lijken hier misschien van doen te hebben met een fictief verhaal, maar dat is dus niet zo. In 1995 werd Larry Hall namelijk écht vastgezet wegens de ontvoering van Jessica Roach, een 15-jarig meisje dat van de aardbodem verdween in 1993. Deze veroordeling was gestaafd op een bekentenis van Hall, die later echter ’terugkrabbelde’ en zijn bekentenis in probeerde te trekken. Dit werd vervolgens de rode draad van het verhaal, want keer op keer klopte hij aan bij de FBI met de wildste verhalen, om vervolgens toch weer te stellen: ‘sorry, het was allemaal verzonnen’.

Larry Hall werd geboren in Wabash in de Amerikaanse staat Indiana en heeft ook in het echt een tweelingbroer, Gary Hall. Aanvankelijk probeerde Gary Larry te beschermen, zoals we ook kunnen zien op Apple TV, maar later kreeg hij te maken met een ‘change of heart‘. Uiteindelijk hielp Gary de FBI namelijk om een bekentenis te ontfutselen bij zijn broertje. Wat dat betreft blijft Black Bird dus voor de volle honderd procent bij de waargebeurde feiten.

James Keene

Dat niet alleen, ook het verhaal van James Keene is volledig waargebeurd. De hierboven genoemde overheidsdienst zat op een gegeven moment met de handen in het haar wegens de grillen van Larry Hall en rekruteerde daarom een andere gevangene, die het vertrouwen moest winnen van de vermoedelijke seriemoordenaar. In de aanwezigheid van Keene legde Hall twee bekentenissen af: allereerst gaf hij toe Jessica Roach vermoord te hebben en vervolgens kwam hij ook nog eens op de proppen met een landkaart met daarop de locaties van andere lichamen. Dit laatste leidde uiteindelijk tot niets, omdat Keene de confrontatie aanging met Hall en een ‘enkeltje’ eenzame opsluiting kreeg. De bekentenis met betrekking tot Roach was echter wél waardevol, omdat Hall zaken toegaf die alleen de FBI en de vermoedelijke moordenaar konden weten.

Celstraf

Desondanks kon Larry Hall niet veroordeeld worden voor moord, alleen voor kidnapping. Hij kreeg een levenslange gevangenisstraf opgelegd zonder de mogelijkheid op voorwaardelijke vrijlating. Door de jaren heen heeft hij veel meer moorden ‘opgebiecht’, maar steeds maar weer kwam hij hierop terug. De FBI denkt echter dat het mogelijk is dat hij achter liefst veertig moorden op jonge vrouwen en meisjes zit.

Waar zijn Larry Hall en James Keene nu?

Larry Hall is inmiddels 59 jaar oud en zit nog altijd achter de tralies in Butner, North Carolina. James Keene werd vanwege zijn medewerking daadwerkelijk vrijgelaten, al werd er wel van hem geëist dat hij zijn verhaal nog een keer zou doen aan de leugendetector, om het op waarheid te toetsen. Samen met journalist Hillel Levin zette hij het verhaal vervolgens op papier, wat leidde tot het boek In with the Devil: A Fallen Hero, a Serial Killer, and a Dangerous Bargain for Redemption.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.