Oorlog

Is Blood & Gold gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Geschreven door: Maikel de Lange

Is Blood & Gold gebaseerd op een waargebeurd verhaal? Dat is de grote vraag bij de film op Netflix. De film gaat over een groep SS’ers die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog op jacht zijn naar een goudschat, maar is dit ook daadwerkelijk echt gebeurd?

Soldaat Heinrich

Blood & Gold neemt de kijker mee naar het einde van de Tweede Wereldoorlog, naar de lente van het jaar 1945. Het hoofdpersonage van de Netflix-film, Heinrich (gespeeld door Robert Maaser, bekend van Barbarians) heeft het inmiddels voor gezien gehouden wat betreft zijn soldatenleven in het Duitse leger. Hij is dus gedeserteerd en baant zich een weg naar zijn dochter.

SS’er Von Starnfeld

Heinrich loopt echter recht in de armen van een groep SS’ers die onder leiding staan van Von Starnfeld (Alexander Scheer), die hem vanwege zijn misdaad tegen het Duitse regime opknopen in een boom. Het hoofdpersonage uit Blood & Gold komt echter niet om het leven, want hij wordt net op tijd gered door de jonge boerin Elsa (Marie Hacke), die hem vervolgens op haar boerderij verbergt.

Goudschat

De SS’ers bevinden zich inmiddels in het volgende dorp, waar ze op zoek zijn naar een goudschat. De bewoners van het dorpje willen de desbetreffende schat echter zelf houden, waardoor ze de SS’ers op verhitte manier tegenstand bieden. Uiteindelijk worden ook Heinrich en Elsa, tegen hun wil, bij de jacht op het goud betrokken…

Vertelt Blood & Gold een waargebeurd verhaal?

Dit klinkt als een waargebeurd verhaal, maar dat is het niet. Althans, Blood & Gold is niet gebaseerd op één specifiek historisch verhaal. Wél zijn er heel wat verhalen bekend van nazischatten, ‘jodenschatten’ ook, te veel om op te noemen. Begin 2023 kwam zo’n verhaal bijvoorbeeld aan het licht toen het Nationaal Archief in ons land een schatkaart vrijgaf. Die toonde de locatie waar de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog verschillende kisten met gouden horloges, sieraden, edelmetalen en munten zouden hebben begraven, afkomstig uit de kluis van een gebombardeerd bankgebouw in Arnhem. In het dorpje Ommeren was men helemaal in de ban van het verhaal, maar de schat werd niet gevonden.

In 2017 kregen we te maken met een soortgelijk verhaal, maar dan met betrekking tot het Duitse Ertsgebergte, waar de grootste nazischat ooit ‘voor het oprapen zou liggen’. Ook dit goud werd echter niet gevonden, alweer was het een ‘broodjeaapverhaal’. Maar of dat ook geldt voor de schat in Blood & Gold… 

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.