Waargebeurd

Changeling: Waargebeurde verhaal van Walter Collins

Changeling waargebeurd verhaal Angelina Jolie
Geschreven door: Sam Borremans

Wat als je zoon plotseling vermist raakt om later vervangen te worden door iemand die niet jouw kind is? Waarbij niemand luistert naar jouw verhaal als moeder en ze het idee hebben dat je gek bent geworden? Dat is het hartverscheurende verhaal dat verteld wordt in Changeling. Maar wat klopt er van het verhaal? We nemen je in dit artikel mee naar het waargebeurde verhaal waarop Changeling is gebaseerd.

Crime drama uit 2008

De indrukwekkende crime dramafilm Changeling verscheen in 2008 met een hoofdrol voor Angelina Jolie. De bekende actrice is gestrikt voor de rol van Christine Collins. De film speelt zich af in 1928. Op een avond vertrekt de alleenstaande moeder naar haar werk. Nog één keer zegt ze haar negenjarige zoon Walter Collins gedag, maar wat ze dan nog niet weet is dat ze hem nooit meer ziet.

Als Christine thuiskomt, blijkt Walter nergens te bekennen. Ze gaat bij de buren langs, maar niemand heeft enig idee waar de jongeman is gebleven. Uiteindelijk belt ze de politie. Hoewel zij aangeven op zoek te zijn naar de jongen, keert de plaatselijke dominee zich tegen de politie en worden de beweegredenen van de politie in twijfel getrokken. Maanden na de verdwijning van Walter denkt de politie de jongen gevonden te hebben, maar het is volgens Christine niet haar zoon.

Bewijs

Ondertussen wordt volop bewijs gevonden waaruit blijkt dat de jongen een bedrieger is. Hij is enkele centimeters korter dan Walter en wat vooral opvalt, is dat de jongen besneden is. Moeder Christine is dan ook overtuigd dat dit niet haar zoon is, maar niemand luistert naar haar. In plaats daarvan laat de politie haar opnemen in een psychiatrische instelling.

Ondertussen laat een toevallige ontmoeting op een kippenboerderij nieuw licht over de zaak schijnen. Rechercheur Ybarra treft een vijftienjarige jongen aan genaamd Sanford Clark. Hij verklaart dat Gordon hem heeft overgehaald om te helpen bij de ontvoering en moord op een aantal jongens, waaronder dus ook Walter.

Zaak afgesloten

Daarmee wordt de zaak uiteindelijk afgesloten en de jongen, die zich voordeed als Walter, geeft zelfs toe dat hij het deed zodat hij kon afreizen naar Hollywood om zijn favoriete acteur te ontmoeten. Toch wordt er uiteindelijk nooit bewijs gevonden van de daadwerkelijke dood van Walter. Daarbij wordt de zaak nieuw leven in geblazen als een man later laat weten samen met Walter gevlucht te zijn van de boerderij. Hij verloor Walter echter uit het oog en daarna werd er nooit meer iets van hem vernomen.

Angelina Jolie Changeling

Het waargebeurde verhaal van Changeling

Changeling is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het echte verhaal is dat van Christine Collins die op 10 maart 1928 haar toen negenjarige zoon wat geld gaf om naar de bioscoop te gaan. Toen hij niet thuiskwam, belde ze de politie. Even werd gedacht aan een ontvoering door zijn vader, die in het verleden verschillende gewapende overvallen had gepleegd. Toen Walter na vijf maanden echter nog altijd niet was gevonden, ontstond er wrijving tussen de lokale bevolking en de LAPD.

Plots dook er een jongen op, die zelf eigenlijk al meteen toegaf niet Walter te zijn. Maar toen bleek dat Walter uit Los Angeles kwam, gaf de jongen ineens wel toe dat hij het was. De echte moeder van Walter had meteen door dat het niet haar zoon was. Tandheelkundige gegevens bewezen dat zelfs, maar desondanks besloot de politie om Christine over te brengen naar een psychiatrische afdeling. Het duurde tien dagen tot haar ‘nieuwe zoon’ toegaf niet Walter te zijn.

Echte kippenboerderij

Daarnaast blijkt er ook daadwerkelijk een kippenboerderij in het spel te zijn geweest. De moorden die daar gepleegd werden, werden echter niet ontdekt door rechercheur Ybarra, maar kwamen naar boven door een verklaring van Jessie Clark. Uiteindelijk is echter nooit bewezen dat Walter daadwerkelijk vermoord werd door Gordon Northcott en diens moeder Sarah Louise Northcott.

Over de Auteur

Sam Borremans

Romantische films staan bij Sam bovenaan haar lijst met favoriete films. Ze zwijmelt het liefst weg bij een zoetsappige film die (bijna) altijd goed afloopt. Al zit ze ook in de bioscoop zodra een nieuwe Marvel-film draait. Maar het allerleukste is om de verhalen achter films (en series) te achterhalen.