Biografie

Cristóbal Balenciaga: Waargebeurde verhaal van oprichter modemerk

Geschreven door: Maikel de Lange

Balenciaga is in het hier en nu een bekend en exclusief modemerk, dat opgezet werd door de ontwerper Cristóbal Balenciaga. Zijn verhaal staat centraal in de gelijknamige serie Cristóbal Balenciaga, te zien op Disney+ én is waargebeurd. Hieronder doen we de geschiedenis van de Spanjaard uit de doeken!

Cristóbal Balenciaga de serie

In de serie Cristóbal Balenciaga speelt de Spaanse acteur Alberto San Juan de rol van de modeontwerper, die door Disney ‘een enigmatische man met buitengewoon talent die de conventies van zijn tijd trotseerde en een revolutie teweegbracht in de modewereld’ wordt genoemd.

Cristóbal Balenciaga de ontwerper

Cristóbal Balenciaga werd op 21 januari 1895 geboren in het kleine dorpje Getaria in Spanje (2818 inwoners) als telg van een Baskische familie. 24 jaar later legde hij de eerste hand aan zijn modehuis in San Sebastián en zijn ster rees bijzonder snel: zijn werk sloeg aan en in een mum van tijd opende hij nieuwe winkels in de belangrijkste Spaanse steden Madrid en Barcelona. Vooral de aristocratie, de adel, was geïnteresseerd in zijn mode. Maar na de val van de Spaanse monarchie ging de welvaart van het land met rasse schreden achteruit, waardoor ook het klantenbestand van Balenciaga opdroogde.

Parijs

Daarom besloot hij maar te verhuizen naar Parijs, waar hij in 1939 een boetiek opende aan de Avenue George V, dicht bij de Eiffeltoren en de Arc de Triomphe. Daar herhaalde hij het succes dat hij eerder al in zijn thuisland had, waarna hij zijn drie modehuizen in Spanje besloot te heropenen. Cristóbal Balenciaga kreeg steeds meer waardering en zijn collega Christian Dior noemde hem bijvoorbeeld ‘de meester van ons allen’. Andere modegrootheden zoals bijvoorbeeld André Courrèges, Emanual Ungaro en Óscar de la Renta ‘groeiden juist op’ onder de vleugels van de Spanjaard, waarna ze weer uitvlogen.

Balanciaga’s stijl

Balanciaga’s stijl was ‘anders dan anders’ en hij stond erom bekend met proporties en volumes te spelen. Ook beroemd: zijn ‘draperieën’ van verschillende stoffen rond schouders en rokken. De silhouetten van het Spaanse modegenie werden in de regel gekenmerkt door een bijzonder uitgesproken zandloper-figuur. Dat kwam doordat hij zijn mantelpakjes dusdanig centreerde dat hij de heupen liet uitlopen, met daaronder dan een tulprok. Hij gebruikte bijna geen prints of felle kleuren, maar de zogenaamde polkadot was wel een typische bedrukking op zijn werk. In 1960 werd Balenciaga ingeschakeld om de bruidsjurk van de bruid van de koning van België, Boudewijn, te ontwerpen. Fabiola Mora y Aragón stuwde zijn bekendheid naar een nog grotere hoogte.

Nicolas Ghesquière

Op 24 maart 1972 stierf Balenciaga, waarna zijn modehuis werd overgenomen door zijn neven. In 1978 kwam Hoechst echter aan de macht en in 1986 werd het merk opgekocht door de Groupe Jacques Bogart. In 2001 ging het huis naar de Gucci-groep en toen stond Nicolas Ghesquière aan het roer van Balenciaga en deze ontwerper slaagde erin om het merk te doen herleven. Met zijn ontwerpen keerde hij terug naar de origine van het huis en in 2001 won hij de prestigieuze VH1 Designer of the Year-award.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.