Waargebeurd

Dallas Buyers Club: Waargebeurde verhaal van Ron Woodroof

Geschreven door: Maikel de Lange

De film Dallas Buyers Club met Matthew McConaughey en Jared Leto in de hoofdrollen vertelt het waargebeurde verhaal van Ron Woodroof. Natuurlijk is dat verhaal hier en daar een beetje aangepast om het ‘Hollywood-proof’ te maken, maar als een paal boven water staat dat Ron Woodroof écht heeft geleefd. En een aantal van de gekke dingen die je hem in de film ziet doen, heeft hij ook in het echt gedaan!

Dallas Buyers Club waargebeurd

Het plot van Dallas Buyers Club steekt als volgt in elkaar: Ron Woodroof wordt ontslagen uit het ziekenhuis als er bij hem aids wordt geconstateerd. De dokters geven hem op dat moment nog maar één maand te leven, maar Ron weigert dit te accepteren. Hij begint vervolgens met het smokkelen van illegale alternatieve medicijnen om zichzelf (en zo veel mogelijk andere aidspatiënten) een betere kans te geven op survival, op overleven, op een toekomst!

Ron Woodroof

Dallas Buyers Club is ‘losjes gebaseerd’ op het waargebeurde verhaal van Ron Woodroof. Woodroof werd op 3 februari 1950 geboren in Dallas in de Amerikaanse staat Texas. Het hoofdpersonage van de film trouwde in totaal drie keer: op 28 juni 1969 met Mary Etta Pybus, met wie hij op 1 februari 1970 een dochter kreeg: Yvette Lynn Woodroof. Deze twee gingen op 23 maart 1972 uit elkaar, waarna Woodroof op 6 mei 1972 met Rory S. Flynn trouwde. Eén jaar later knalde ook dit huwelijk uit elkaar, op 21 mei 1973, waarna Ron in het huwelijksbootje stapte met Brenda Shari Robin. Met haar hield hij het langer uit, tot 4 maart 1986, toen bekend werd dat hij aan HIV leed.

Komt een pistool bij de dokter

Ron Woodroof had een bijzonder volatiele persoonlijkheid. Volgens een reporter nam hij een keer een pistool mee naar een doktersafspraak, waarna de desbetreffende arts, Steven Pounders, niets meer met hem te maken wilde hebben. Later stuurde hij echter rozen op naar de dokter, waarna hij in genade aangenomen werd. Daarnaast weten we dat Woodroof al zijn vrienden kwijtraakte toen bekend werd dat hij HIV onder de leden had. In Dallas Buyers Club is de Amerikaan homofoob, maar in een interview met Craig Borten vertelde hij dat hij zijn standpunten op dit gebied aanpaste nadat hij HIV kreeg en te maken kreeg met homoseksuele personen met dezelfde diagnose. Volgens Woodroof had hij helemaal niets tegen mensen met een ‘andere geaardheid’ en was hij zelfs biseksueel.

Drugsdealer

Na zijn diagnose kreeg Woodroof azidothymidine (AZT) voorgeschreven, maar dat middel veroorzaakte bij hem de nodige zijeffecten. Daarom ging hij op zoek naar andere middelen die hem zouden kunnen helpen, zoals bepaalde voedingssupplementen en medicijnen die nog niet goedgekeurd waren door de Amerikaanse waakhond FDA. Die sorteerden nog effect ook en in 1988 was Woodroof verworden tot een soort drugsdealer die deze middeltjes (en de nodige overige drugs) verkocht aan andere aidspatiënten.

Dood

Aanvankelijk kreeg Ron Woodroof te horen dat hij nog maar 30 dagen te leven had, maar na zijn diagnose leefde hij nog liefst zeven jaar. Op 12 september 1992 liet hij het leven, nadat hij een longontsteking opgelopen had door zijn onderliggende ziekte, aids dus. Hij werd begraven op het Restland Memorial Park-kerkhof.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.