Biografie Oorlog

De Vuurlinie: Waargebeurde verhaal van Marco Kroon

Geschreven door: Maikel de Lange

De Nederlandse film De Vuurlinie is gebaseerd op het waargebeurde verhaal over Marco Kroon. De soldaat ontvangt de allerhoogste onderscheiding die Nederland kent, de militaire Willems-Orde, maar gaat gebukt onder trauma’s die ervoor zorgen dat hij in een emotionele rollercoaster verzeild raakt.

De Vuurlinie

Op missie in Afghanistan is Marco Kroon een absolute held: hij leidt zijn manschappen op zeer heldhaftige wijze door allerlei vuurgevechten. Daarvoor ontvangt hij de hoogste onderscheiding die ons land kent, de militaire Willems-Orde. In de jaren daarna raakt Kroon echter veelvuldig in opspraak. Hij kampt met trauma’s die hij zelfs niet kan delen met de persoon die het dichtst bij hem staat, zijn geliefde Mirjam, en in de media én op straat heeft werkelijk waar iedereen een mening over hem. De ex-soldaat belandt daarom in een rollercoaster, en als hij zijn gelijk wil bewijzen, staat hij mogelijk voor zijn moeilijkste missie ooit.

Marco Kroon

De Vuurlinie vertelt dus een waargebeurd verhaal, althans… het Algemeen Dagblad heeft hier kritiek op en noemt het ‘een interpretatie van een waargebeurd verhaal’. Dat Marco Kroon echt bestaat is een voldongen feit. De man werd geboren op 15 juli 1970 in ‘s-Hertogenbosch, waar hij in 1989 zijn havo-diploma behaalde aan het Sint-Janslyceum. Op 7 augustus 1989 ging zijn loopbaan als marinier bij het Korps Mariniers van start en in 1991 werd hij uitgezonden naar Irak, in het kader van Operatie Provide Comfort. In 1993 werd hij voor de tweede keer uitgezonden, dit keer als opvolgend geweergroepscommandant bij een van de Nederlandse marinierseenheden voor de United Nations Transitional Authority in Cambodia (UNTAC) in Cambodja.

Afghanistan

Hierna maakte hij de switch naar de landmacht. In 1995 werd Marco Kroon groepscommandant bij het 17 Pantserinfanteriebataljon (Garderegiment Fuseliers Prinses Irene) en met deze eenheid vertrok hij in 1996 voor een half jaar naar Bosnië. In 1998 maakte hij de overstap naar het Korps Commandotroepen (KCT) en voltooide hij de Elementaire Commando Opleiding, waardoor hij de kenmerkende groene baret mocht dragen. In 2000 vertrok hij weer naar Bosnië en na deze missie werd hij officier. In 2004 keerde Kroon terug bij het Korps Commandotroepen als pelotonscommandant bij 108 Commandotroepen Compagnie, waarna hij drie keer uitgezonden werd naar Afghanistan.

Uruzgan

Van maart tot augustus 2006 was Marco Kroon gestationeerd in de provincie Uruzgan, waar hij als taak had om het gebied te verkennen. Tijdens een negendaagse patrouille stuitte hij per toeval op een groep Talibanstrijders. De militairen raakten verwikkeld in een vuurgevecht en Kroon vroeg luchtsteun aan, liet zijn manschappen in dekking gaan en zorgde ervoor dat de Amerikaanse gevechtsvliegtuigen doorkregen waar de vijand zich bevond. Later sloeg hij vanuit een Afghaans huis verschillende nachtelijke aanvallen van de Taliban af. Het peloton van Kroon bleef hierbij ongedeeld, maar de Taliban leed zware verliezen. Vanwege deze acties werd hij voorgedragen voor de militaire Willems-Orde en op 29 mei 2009 werd hij tot Ridder der militaire Willems-Orde 4e Klasse geslagen.

Drugs en wapens

Marco Kroon kwam echter ook meermaals in opspraak. Hij runde het café Vinny’s in Den Bosch en op 30 januari 2010 werd bekend dat het Openbaar Ministerie een onderzoek naar hem instelde op verdenking van overtreding van de Opiumwet en de wet wapens en munitie. De inhoudelijke behandeling van de strafzaak begon op 4 april 2011 en de zaak zou in totaal vier dagen in beslag nemen. Er waren sporen van cocaïne gevonden op de borstharen, de jas en in de broekzakken van Kroon, maar hij werd vrijgesproken van drugsbezit (het bewijsmateriaal werd ondeugdelijk bevonden). Hij werd echter wel veroordeeld voor het bezig en de doorverkoop (drie stuks) van vier stroomstootwapens.

Wildplassen

Op 3 maart 2019 volgde er een incident waarbij Kroon door agenten werd aangesproken op wildplassen in de openbare ruimte. Hij zou de desbetreffende dienders vervolgens op onheuse en strafbare wijze hebben bejegend (naar verluidt liet hij zijn geslachtsdeel zien). Het ministerie van Defensie besloot hem te schorsen en in november 2019 kwam deze zaak voor. Kroon werd verdacht van wildplassen, schennis van de eerbaarheid en een daaropvolgende mishandeling van een politieagent. Hij werd veroordeelt tot een werkstraf van 100 uur, waarbij het OM stelde ‘zeker van een onderscheiden majoor met een indrukwekkende staat van dienst’ ander gedrag te verwachten. In mei 2020 werd zijn schorsing bij Defensie opgeheven.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.