Biografie Oudheid

Domina: Waargebeurde verhaal van Livia Drusilla

Geschreven door: Maikel de Lange

Domina vertelt het verhaal van Livia Drusilla en is gebaseerd op waargebeurde feiten. Oké: de dialogen tussen de diverse personages zijn in het Brits-Italiaanse televisiedrama natuurlijk wel grotendeels bedacht, maar het achterliggende verhaal van de machtigste vrouw uit het Romeinse tijdperk is wel volledig trouw aan waargebeurde feiten.

Domina

Domina is dus een historische dramaserie over Livia Drusilla, echtgenote van de eerste keizer van het Romeinse Rijk en een van de machtigste vrouwen in Rome. In seizoen 1 van de serie zien we hoe Livia gedreven is om haar vader te wreken en over het Romeinse Rijk als keizerin te heersen. Haar vader, Marcus Livius Drusus Claudianus, was namelijk een senator die Brutus en Cassius, die de moord op Julius Caesar beraamd hadden, gesteund had. Ook streed hij tegen Octavianus en Marcus Anthonius, maar uiteindelijk pleegde hij zelfmoord. Als vrouw van eerst Tiberius Claudius Nero en later keizer Augustus reikt de invloed van Livia Drusilla bijzonder ver.

Livia Drusilla

Livia werd op 30 januari 58 v.Chr. geboren als dochter van Marcus Livius Drusus Claudianus en zijn vrouw Aufidia. In 42 v.Chr. werd ze door haar vader uitgehuwelijkt aan Tiberius Claudius Nero, haar neef, die samen met haar vader samenspande met de moordenaars van Julius Caesar én tegen Marcus Antonius en Octavianus vocht. Marcus Livius Drusus Claudianus pleegde samen met zijn metgezellen zelfmoord na de slag bij Philippi, maar haar echtgenoot zette de strijd tegen Octavianus (nu ten gunste van Marcus Antonius en diens broer) ‘gewoon’ voort. In 40 v.Chr. moest de familie daarom uit Italië vluchten, naar Griekenland, waar Livia en haar gezien gastvrij werden ontvangen.

Octavianus

Na de Vrede van Brundisium waren Livia en haar gezin weer welkom in Rome, waar ze in 39 v.Chr. persoonlijk aan Octavianus werd voorgesteld. Livia had op dat moment een zoon, de toekomstige ‘princeps’ Tiberius en was zwanger van een tweede zoon (Drusus maior). Naar verluidt raakte Octavianus echter onmiddellijk verliefd op haar, terwijl hij nog getrouwd was met de zwangere Scribonia. De twee scheidden op de dag dat zij van hun dochter Julia beviel. Rond deze tijd scheidden ook Livia en Tiberius Claudius Nero, al dan niet gedwongen door Octavianus. Op 17 januari stapten Livia en Octavianus in het huwelijksbootje. Opvallend genoeg was Tiberius Claudius Nero (haar ex-echtgenoot) aanwezig op de bruiloft. Hij gaf haar zelfs weg ‘precies zoals een vader zou doen).

Augustus

Na de zelfmoord van Marcus Antonius na de slag bij Actium in 31 v.Chr. stond niets Octavianus nog in de weg. De Senaat kende hem de eretitel Augustus toe en hij verwerd tot een alleenheerser, met Livia aan zijn zijde. Samen waren zij hét rolmodel voor Romeinse huisgezinnen. Livia droeg geen extravagante juwelen en ook geen pretentieuze kleren. Ze zorgde voor het huisgezin en haar echtgenoot en lette niet op zijn slippertjes, die behoorlijk berucht waren.

Tiberius en Drusus

Al snel bleek Livia een behoorlijk ambitieuze moeder te zijn: ze probeerde haar zoons Tiberius en Drusus namelijk richting machtsposities te duwen. Drusus was generaal en trouwde met het favoriete nichtje van Augustus, Antonia minor. Tiberius ging een huwelijk aan met eerst Vipsania Agrippina, een dochter van Augustus’ vertrouweling en rechterhand Marcus Vipsanius Agrippa, maar die stierf in 11 v.Chr., waarna hij met Julia (de dochter van Augustus trouwde). Tiberius werd geadopteerd door zijn stiefvader en werd klaargestoomd om de nieuwe leider van het Romeinse rijk te worden.

Julia Augusta en dood

Op 19 augustus 14 n.Chr. stierf Augustus, waarna hij door de Senaat vergoddelijkt werd. Hij liet een derde van zijn eigendom na aan Livia en de rest aan Tiberius. Livia kreeg de eretitel van Augusta en daarom kon ze zijn macht na zijn dood blijven handhaven, onder de naam Julia Augusta. In 29 n.Chr. kwam Livia zelf te overlijden na een ziekbed. Op dat moment was ze gebrouilleerd met haar zoon Tiberius.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.