True Crime

Een Moord Kost Meer Levens: Waargebeurde verhaal van Paul Spruit

Geschreven door: Maikel de Lange

Een Moord Kost Meer Levens is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, namelijk dat van Paul Spruit. Spruit was pas 16 jaar oud toen zijn vader in 1974 werd gearresteerd wegens moord op twee kinderen, en Peter R. de Vries schreef later een boek over die zaak. Dat boek heeft nu weer geleid tot een film, die te bekijken is op Videoland!

Een Moord Kost Meer Levens

Paul Spruit staat dus centraal in Een Moord Kost Meer Levens. Als zijn vader wordt gearresteerd voor de geruchtmakende moorden op twee kinderen is het hoofdpersonage nog maar een puber. Het gezin weet bovendien helemaal niets van de misdaden van de pater familias. En als die eenmaal bekend worden heeft de familie eigenlijk geen leven meer. Pauls moeder is ten einde raad en haalt haar ex-man maar weer in huis. En die is gewelddadig. Omdat aangiftes niets uithalen gaat Paul zelfs over tot actie: in blinde woede steekt hij zijn stiefvader dood.

Paul Spruit

Paul Spruit was ontzettend jong toen zijn vader in de boeien werd geslagen. Hij had twee jonge kinderen misbruikt en vervolgens vermoord… Paul had er zelfs eigenlijk niet eens zo heel veel moeite mee, maar zijn moeder des te meer. Die zocht troost bij haar ex-man, die maar meteen zijn intrek nam in hun huis. Paul en zijn zus konden totaal niet overweg met de man en besloten een plan te maken om hem te vermoorden.

Hele hoop doden

Een plan is één, maar om dat dan ook tot uitvoering te brengen… Paul voegde echter daad bij woord, waarna hij het levenloze lichaam van zijn ‘stiefvader’ naar de dichtstbijzijnde begraafplaats vervoerde, om zichzelf de volgende ochtend aan te geven bij de politie. Paul kreeg tbs opgelegd door de rechter, maar hij ontsnapte al snel na een heuse gijzelsituatie. De dag erna meldde hij zich echter wéér bij de politie. Na zes jaar tbs besloot hij het boevenpad op te gaan, hij ging overvallen plegen omdat hij financieel gezien in de penarie zit. De eerste overval lukte, maar de tweede ging mis en daar kwamen twee mensen bij om het leven. Paul toog alweer naar het politiebureau en werd ingerekend, en sindsdien zit hij in de gevangenis.

Peter R. de Vries

Peter R. de Vries schreef dus een boek over het leven van Paul Spruit, dat inmiddels verfilmd is. Volgens producent Lucio Messercola was dat een langgekoesterde wens van de geliquideerde misdaadverslaggever: “Vlak voor zijn overlijden waren we al best ver met de ontwikkeling. Samen met zijn familie hebben we het team rondom deze serie uiteindelijk zorgvuldig opgebouwd. Dat heeft geresulteerd in een prachtige, sterke cast en een zeer creatieve en talentvolle crew. Samen hebben we het verhaal, verteld door Paul Spruit en opgetekend door Peter, gevisualiseerd.”

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.