True Crime

El Caso Asunta: Waargebeurde verhaal van moord op Asunta Basterra

Geschreven door: Maikel de Lange

De Spaanse Netflix-serie El Caso Asunta is gebaseerd op een waargebeurde strafzaak uit 2013 en de moord op Asunta Basterra. De desbetreffende misdaad leidde eerder al tot een truecrimedocu (Operación Nenúfar), die een inkijkje gaf in hetzelfde waargebeurde verhaal. Die documentaire is echter níét op Netflix te zien.

El Caso Asunta

In september 2013 maken Rosario Porto en Alfonso Basterra melding van de vermissing van hun dochter, wier levenloze lichaam daarna wordt aangetroffen naast een weg net buiten Santiago de Compostela. De politie stelt een onderzoek in, maar begint vervolgens meer en meer te vermoeden dat Rosario en Alfonso zélf bij de misdaad betrokken zijn. Terwijl het nieuws de stad en uiteindelijk ook het hele land op zijn kop zet, vraagt iedereen zich af wat twee ouders ertoe zou kunnen aanzetten om zo’n gruwelijke daad in de praktijk te brengen…

Asunta Basterra

Asunta Basterra werd in 2000 in Yongzhou, Hunan, China geboren als Fang Yong. Toen ze negen maanden oud was werd ze geadopteerd door Alfonso Basterra Camporro en Maria del Rosario Porto Ortega, een welgesteld Spaans echtpaar uit Santiago de Compostela. Asunta was het allereerste Chinese kind dat werd geadopteerd in de stad Santiago en een van de eersten in heel Galicië (de provincie). Er werd gezegd dat Asunta een begaafd kind was, een getalenteerde balletdanseres, violist en pianist die een jaar oversloeg op school. Ze was ook zeer hecht met haar grootouders van moederszijde, die het jaar voor haar overlijden stierven.

Rosario Porto

Asunta’s adoptiemoeder, Rosario Porto, kwam uit een vooraanstaande Galicische familie. Haar vader, advocaat Francisco Porto Mella, was ereconsul van Frankrijk. Haar moeder, María del Socorro Ortega, was een zeer gewaardeerde universitair docent kunstgeschiedenis. Porto studeerde rechten aan de Universiteit van Santiago de Compostela en werkte na haar afstuderen in het advocatenkantoor van haar vader. In 1997 werd ze benoemd tot consul van Frankrijk, waarmee ze in de voetsporen van haar vader trad.

Alfonso Basterra

In 1990 ontmoette Porto journalist Alfonso Basterra, een inwoner van Bilbao. Het paar trouwde zes jaar later, in 1996, en woonde in een groot appartement dat Porto van haar ouders had gekregen. In 2001 reisden ze naar China en adopteerden daar de 9 maanden oude Asunta uit het Guiyang Welfare Institute. In januari 2013 gingen het paar uit elkaar en verhuisde Basterra naar een appartement om de hoek van het familieappartement. Asunta schipperde vervolgens tussen het ene optrekje en het andere.

Vermissing Asunta

Op zaterdag 21 september 2013 om 22.17 uur werd Asunta als vermist opgegeven door haar adoptieouders. Ze gaven aan dat ze die middag samen hadden geluncht, waarna Asunta om 14.00 uur werd gefilmd door een beveiligingscamera van een bank. Om 17.21 uur verscheen ze op diezelfde beveiligingscamera en zeven minuten later weer. Aanvankelijk vertelde Porto onderzoekers dat ze om 19.00 uur van huis was vertrokken, terwijl Asunta haar huiswerk maakte. Ze vertelde dat ze naar het buitenhuis van haar familie in Teo was gereden, en dat Asunta verdwenen was toen ze weer thuiskwam. Dat verhaal paste ze aan toen onderzoeker beveiligingsvideobeelden vonden die Porto en Asunta samen vastgelegd hadden op de route naar Teo, om 18.20 uur. De politie onderzocht de videobeelden van drieëndertig beveiligingscamera’s rond Santiago, maar ook het tweede verhaal van Porto kon niet worden bevestigd.

Tripje naar wc

Het lichaam van Asunta werd in de vroege ochtenduren van 22 september 2013 ontdekt aan de zijkant van een kleine bergweg in Teo, een paar kilometer verwijderd van het buitenhuis. Niet lang daarna gingen Porto en onderzoekers samen naar het buitenhuis, waar Porto de opdracht niets aan te raken omdat het huis mogelijk een plaats delict kon zijn. Porto vertelde de politie dat ze naar het toilet moest, een agent volgde haar naar boven en betrapte haar terwijl ze probeerde de inhoud van een prullenbak in de slaapkamer te pakken. In de prullenbak zat een stuk van hetzelfde type oranje touw als waarmee de ledematen van Asunta waren vastgebonden.

Waar is Rosario Porto nu?

Het onderzoek naar de dood van Asunta werd door rechercheurs omgedoopt tot Operación Nenúfar (‘Operatie Waterlelie’) genoemd, omdat de lichaam van het meisje in haar witte shirt bij maanlicht boven de grond leek te zweven als een bloem in een vijver. Rosario Porto kreeg een celstraf en ondernam verschillende zelfmoordpogingen. Op 18 december 2020 slaagde er eentje.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.