True Crime

El cuerpo en llamas: Waargebeurde verhaal van moordzuchtige agenten

Geschreven door: Maikel de Lange

De Netflix-thrillerserie El cuerpo en llamas is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Dat klinkt misschien wat gek, gezien de bizarre gebeurtenissen in de show, maar het is écht waar. In 2017 werd het verkoolde lichaam van een man gevonden, waarna het spoor der bewijs naar een aantal agenten leidde…

El cuerpo en llamas

In El cuerpo en llamas zien we hoe in mei 2017 het verkoolde lichaam van een man wordt teruggevonden in een auto in het Foix-reservaat nabij Barcelona. Het publiek is eigenlijk van meet af aan geïnteresseerd in de zaak, al helemaal als die misstanden blijkt bloot te leggen. Politieman Pedro (gespeeld door José Manuel Poga) en twee collega’s, Rosa en haar ex-vriend Albert (Úrsula Corberó en Quim Gutiérrez) blijken flink hun boekje te buiten te zijn gegaan. Maar… hoe hebben de schandalen binnen de politieafdeling nou precies geleid tot dat lichaam?

Pedro Rodríguez

El cuerpo en llamas is dus gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Anno 2017 deed de politie een schokkende ontdekking: er werd een uitgebrande auto gevonden met daarin een verkoold lichaam, waarvan eigenlijk helemaal niks over was… slechts as. Aanvankelijk waren er geen aanwijzingen, totdat het chassisnummer van de auto werd gecheckt, want de wagen bleek op naam te staan van Pedro Rodríguez, een politieagent bij de Guàrdia Urbana van Barcelona. Hij was het slachtoffer!

Verdachten

Er werden al snel twee verdachten opgepakt: Rosa Peral, de partner van Pedro, en haar ex-vriend Albert López, allebei eveneens leden van de Guàrdia Urbana. Rosa, Pedro én Albert lagen op dat moment al onder een vergrootglas bij ‘interne zaken’ wegens vermeend politiegeweld.

De twee verdachten legden tegenstrijdige verklaringen af. Rosa claimde dat Albert naar haar huis was gekomen, haar vriend had vermoord en haar gedwongen had om dit alles onder het tapijt te schuiven: “Anders laat ik je kinderen stikken in hun eigen overgeefsel”, zou hij haar verteld hebben. Albert stelde juist dat hij het lichaam van Pedro op een gegeven moment aantrof in de achterbak, om dat vervolgens te verbranden omdat hij en Rosa weer een toekomst samen voor zich zagen.

Celstraf

Uiteindelijk werd Rosa Peral schuldig bevonden door de rechtbank. Niet alle vragen konden worden beantwoord, maar de rechter dacht in ieder geval zeker te weten dat Pedro Rodríguez de avond voor de moord thuis bij Rosa doorgebracht had. In datzelfde huis kwam hij om het leven, waarna hij in de achterbak van een auto vervoerd werd naar de rivieroever waar het voertuig later aangetroffen werd. Rosa móést het dus wel hebben gedaan, zo oordeelde men, en daarom kreeg zij liefst 25 jaar celstraf aan haar broek!

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.