Waargebeurd

En Dag Och En Halv: Waargebeurde verhaal

En Dag Och En Halv waargebeurd verhaal
Geschreven door: Alex van Vogelpoel

En Dag Och En Halv is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De Zweedse dramafilm vertelt een heftig en tevens droevig verhaal en de makers hebben zich gebaseerd op waargebeurde feiten. Maar wat is waar in En Dag Och En Halv, ook bekend onder de Engelse titel A Day and a Half?

Artan kidnapt zijn vrouw en een politieagent

De film En Dag Och En Halv vertelt het verhaal van Artan. Hij is na een misdaad de voogdij van zijn dochter kwijtgeraakt en wil haar weer zien. Daarvoor dringt hij het medisch centrum binnen waar zijn vrouw Louise werkt. Zijn inzet is om de verblijfplaats van hun dochter Cassandra te achterhalen, maar dit loopt anders.

Want volledig in paniek besluit hij Louise samen met een lokale agent Lukas te kidnappen. De politieagent probeert met Artan te onderhandelen en tijd te winnen tot de nationale politie het over gaat nemen. En zo begint een kidnapping van anderhalve dag.

Wat is waargebeurd in En Dag Och En Halv?

En Dag Och En Halv is gebaseerd op waargebeurde feiten, zo wordt aan het begin van de film al aangekondigd. Director en schrijver Fares Fares heeft de laatste jaren een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd bij Chernobyl, Westworld, The Wheel of Time en als Assad in de films gebaseerd op de serie Q-boeken. Voor En Dag Och En Halv heeft hij de regie in handen gehad, maar speelt hij ook de hoofdrol als agent Lukas.

Fares Fares sprak met Vogue Scandinavia en daarin vertelde hij wat er waargebeurd is in En Dag Och En Halv. Het dateert namelijk al sinds 2008 dat Fares een artikel las waar de inspiratie van de film vandaan is gekomen. “Het ging over een man die een dokterspraktijk binnen liep, met een geweer in zijn hand. Hij wilde zijn ex-vrouw dwingen om hem te vertellen waar hun kind was. De politie kwam en tja…”

A Day and a Half waargebeurd

“Het waren slechts deze paar regel, erg kort. Maar ik zag er een liefdesverhaal in.” Over deze zaak is weinig nieuws naar buiten gekomen, zeker internationaal niet. Daarom is er over de werkelijke zaak weinig bekend en ook hoe deze zich ontwikkelde en is afgelopen. En Dag Och En Halv is qua uitgangspunt dus gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De rest van de film is volledig fictie en dus uit het brein van Fares Fares ontsponnen.

Over de Auteur

Alex van Vogelpoel

Door een fascinatie voor geschiedenis en ook een kortstondige opleiding Geschiedenis is waargebeurde verhalen een snel gemaakte link. Hoe zit het echte verhaal in elkaar? Dat is wat Alex graag uitzoekt.