Biografie

Flamin’ Hot: Waargebeurde verhaal van Richard Montañez

Geschreven door: Maikel de Lange

Flamin’ Hot is een waargebeurd verhaal. De film Flamin’ Hot is te zien op Disney+ en Hulu en gaat over Richard Montañez, de man die de ‘Flamin’ Hot Cheetos’ uitvond. Een speciale smaak dus. Dit is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, want Montañez was écht de man met dit gouden idee! En op dat moment was hij conciërge…

Flamin’ Hot

De film Flamin’ Hot draait om Richard Montañez. ‘Richard is van bescheiden komaf, maar jaagt de American Dream achterna én weet die waar te maken. Hij is een zoon van een Mexicaanse immigrant en werkt als conciërge bij Frito-Lay, maar krijgt op een dag een idee. Dat idee leidt tot de uitvinding van de Flamin’ Hot Cheetos, smaken die geïnspireerd zijn door zijn afkomst. Zijn creatie betekent dat het bedrijf nieuwe hoogtijdagen doormaakt en de iconische snack wordt al snel één van de bekendste van de Verenigde Staten!’

Kapotte Cheetos-machine

Het verhaal van Flamin’ Hot is dus gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het hoofdpersonage, Richard Montañez, bestaat écht en is ook écht de zoon van een Mexicaanse immigrant. Op 18-jarige leeftijd ging hij aan de slag bij een fabriek van Frito-Lay als conciërge en volgens Montañez begon het allemaal met het stukgaan van een Cheetos-machine op zijn werkplek.

Richard besloot een lading ongezouten snacks mee naar huis te nemen, om ze daar van allerlei smaakjes te voorzien, die hem deden denken aan ‘Mexican street corn‘, mais uit Mexico dus. Hij besloot de telefoon op te pakken om zijn idee te pitchen bij de CEO van het bedrijf, Roger Enrico, en werd (tot zijn eigen verbazing) uitgenodigd voor een gesprek. Dat vond hij echter behoorlijk spannend en hij besloot zich goed voor te bereiden, door allerlei boeken over marketing te lezen in de dichtstbijzijnde bibliotheek.

Groeiende latino-markt

Montañez koos ervoor zich te richten op de groeiende latino-markt en nam monsters mee in plastic zakjes die hij zelf had versierd. Zijn idee viel goed bij de hoge bonzen van zijn werkgever en zes maanden later vond er een ‘soft launch’ plaats, een onofficiële lancering om het product te testen. In 1992 volgde de officiële lancering, die het gehele bedrijf (volgens het medium Newsweek in ieder geval) nieuw leven inblies. De Flamin’ Hot Cheetos leverden Frito-Lay in ieder geval miljarden dollars op.

Twijfels over waarheid verhaal

Klopt dit echter allemaal? Is Richard Montañez echt de geestelijk vader van de Flamin’ Hot Cheetos? Daar zijn de nodige twijfels over. In 2021 kwam de Los Angeles Times bijvoorbeeld met een artikel dat deze ‘uitvinder’ door het slijk haalde. Hij zou namelijk helemaal niet betrokken zijn geweest bij de ontwikkeling van de nieuwe chipssoort. Een woordvoerder van Frito-Lay werd aangehaald: “We zijn Richard dankbaar voor zijn werk, vooral de inzichten die hij ons gegeven heeft in wat latino-consumenten precies zoeken. Toch kunnen we de uitvinding van Flamin’ Hot Cheetos niet aan hem toeschrijven.”

Het bedrijf McCormick zou in 1989 op de proppen zijn gekomen met de spijzen voor Flamin’ Hot Cheetos en dat concern zou óók de proefmonsters hebben gemaakt. Waar wél zekerheid over is, is dat Montañez als conciërge begon bij Frito-Lay en dat hij zich opwerkte tot verkoopdirecteur, en bovendien was hij in 1994 betrokken bij de ontwikkeling van Flamin’ Hot Popcorn. Lewis Colick, de scriptschrijver van de Disney+-film Flamin’ Hot heeft inmiddels ook toegegeven dat het verhaal van de film niet helemaal op waarheid berust is.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.