Waargebeurd

Is Gone Girl gebaseerd op waargebeurd verhaal?

Waargebeurde verhaal Gone Girl
Geschreven door: Sam Borremans

Is Gone Girl gebaseerd op een waargebeurd verhaal? In 2012 lanceerde Gillian Flynn een indrukwekkend crimeverhaal genaamd Gone Girl. Later werd haar boek verfilmd tot de film Gone Girl die in 2014 verscheen. De film vertelt een indrukwekkend verhaal, maar is het ook gebaseerd op een waargebeurd verhaal? De schrijfster liet zich daar meerdere keren over uit en het blijkt dat de film puur fictie is. Toch snapt ze bepaalde vergelijkingen die worden gemaakt wel.

Nick en Amy Dunne

In Gone Girl draait het allemaal om Nick Dunne (Ben Affleck) en zijn vrouw Amy (Rosamund Pike). Als hij op hun vijfde trouwdag terugkeert naar huis ontdekt hij dat zijn vrouw vermist is. Al snel keert al het bewijs zich tegen… Nick. Amy lijkt vermoord te zijn, maar later blijkt dat ze haar eigen dood zo heeft gedraaid dat het lijkt alsof hij haar vermoord heeft. En dat allemaal om haar vreemdgaande man een lesje te leren.

Gone Girl waargebeurd verhaal

Gone Girl een waargebeurd verhaal?

Wie de film Gone Girl heeft bekeken, zal zich ongetwijfeld weleens afgevraagd hebben of de film gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. In 2012 gaf schrijfster Flynn aan dat haar verhaal puur fictie is. Toch snapt ze wel dat lezers in haar verhaal gelijkenissen zien met de zaak van Scott Peterson. Hij werd veroordeeld voor de moord op zijn zwangere vrouw Laci nadat zij op mysterieuze wijze verdween.

Scott en Laci Peterson

Daarover vertelde Flynn al eens: “Ik wilde absoluut niets specifieks doen. Je zou kunnen wijzen naar Scott en Laci Peterson, ze waren zeker een knap stel. Maar het zijn altijd knappe stellen. Daarom komen ze op tv. Normaal gesproken zie je geen ongelooflijk lelijke mensen die vermist zijn. Het kan een willekeurig aantal zaken zijn, maar dat is wat mij interesseerde. De selectie en de verpakking van een tragedie.”

Wel benadrukte de schrijfster van het verhaal eerder geïnspireerd te zijn door fictieve werken als ‘Rosemary’s Baby’ en ‘Notes on a Scandal’. Desondanks is Gone Girl dus geen waargebeurd verhaal.

Over de Auteur

Sam Borremans

Romantische films staan bij Sam bovenaan haar lijst met favoriete films. Ze zwijmelt het liefst weg bij een zoetsappige film die (bijna) altijd goed afloopt. Al zit ze ook in de bioscoop zodra een nieuwe Marvel-film draait. Maar het allerleukste is om de verhalen achter films (en series) te achterhalen.