Oorlog

Grave of the Fireflies: Waargebeurde verhaal van bombardering van Kobe

Geschreven door: Maikel de Lange

Raar maar waar (misschien): de animefilm Grave of the Fireflies is wel degelijk gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Dat klinkt wat gek, een animatiefilm die geïnspireerd is door waargebeurde feiten, maar het is toch echt zo. Het bombardement van de Japanse kuststad Kobe in 1945 heeft namelijk geleid tot het verhaal van Grave of the Fireflies!

Grave of the Fireflies

Grave of the Fireflies (ofwel Hotaru no Haka) is één van de allerbeste films van het gerenommeerde Studio Ghibli. Het verhaal gaat over Seita en Setsuko, die als broer en zus tijdens de Tweede Wereldoorlog in Japan wonen. Hun wereld komt echter op zijn kop te staan als hun vader sterft tijdens een overzees gevecht, waarna hun moeder wordt gedood door een luchtaanval. Ze trekken naar andere familieleden, die voor ze moeten zorgen, maar als die zorg verdwijnt staan ze er moederziel alleen voor. Ze kunnen alleen op elkaar rekenen als het gaat om zaken als onderdak en eten.

Akiyuki Nosaka

De regisseur achter het project is Isao Takahata (Only Yesterday, The Tale of the Princess Kaguya), maar eigenlijk is Grave of the Fireflies gebaseerd op een autobiografisch kortverhaal Akiyuki Nosaka, dat over zijn eigen ervaringen voor, tijdens en na het bombardement op Kobe in 1945 gaat. Een van zijn zussen overleed als gevolg van ziekte, zijn adoptievader stierf tijdens het daadwerkelijke bombardement en zijn jongere adoptiezus Keiko stierf door ondervoeding in Fukui. Nosaka schreef het verhaal als een persoonlijk excuus aan Keiko met betrekking tot haar dood.

Bombardement van Kobe

Het bombardement van Kobe vond in de Tweede Wereldoorlog plaats op 16 en 17 maart 1945 en maakte onderdeeldeel uit van de strategische bombardementscampagne gevoerd door de Verenigde Staten tegen militaire en civiele doelen, waaronder dichtbevolkte gebieden. De stad zou in latere maanden (meermaals) opnieuw gebombardeerd worden. Op dat moment was Kobe de op-vijf-na grootste stad van Japan, met één miljoen inwoners. Bovendien beschikte de stad over de grootste haven van het land, waardoor het een belangrijk doelwit was voor de VS.

Twee fases

In de eerste fase, op 16 en 17 maart, werd Kobe gebombardeerd door liefst 331 Amerikaanse B-29-bommenwerpers. 8841 inwoners van de stad lieten daarbij het leven, maar er werden maar liefst 650.000 (!) woningen verwoest. Op 5 juni 1945 vond fase twee plaats: dit keer werd Kobe bestookt door 530 bommenwerpers, die gezamenlijk 10 vierkante kilometer verwoestten. 51 procent van de stad lag na de beide aanvallen in puin…

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.