True Crime

Griselda: Waargebeurde verhaal van Griselda Blanco

Geschreven door: Maikel de Lange

Griselda is het waargebeurde verhaal over Griselda Blanco. Narcos was een megahit op Netflix en dat smaakt natuurlijk naar meer, naar een nieuwe serie over drugshandelaren in Zuid-Amerika. En dat is precies wat Griselda is. Sofia Vergara (vooral bekend van Modern Family) speelt de hoofdrol, die van Griselda Blanco, en de nieuwe show is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Blanco verdiende naar verluidt meer dan 2 miljard dollar met het verhandelen van drugs.

Griselda

De synopsis die Netflix geeft bij Griselda luidt: “Een miniserie geïnspireerd op de slimme en ambitieuze Colombiaanse zakenvrouw Griselda Blanco die aan het hoofd stond van een van de meest winstgevende kartels in de geschiedenis.” Blanco kwam zelfs bekend te staan als de ‘Cocaine Godmother’, door haar wreedheid en charme.

Griselda Blanco Restrepo

Griselda Blanco Restrepo werd geboren in 1943 en groeide op in Medellín. Haar moeder voedde haar op, maar dat deed ze met de harde hand. Mishandeling, misbruik, noem het allemaal maar op, voor Griselda was het de dagelijkse realiteit. Het bleek een potente voedingsbodem voor de criminaliteit, want volgens jeugdvrienden ontvoerde ze al op haar elfde een kind, waarna ze losgeld wilde zien in ruil voor de veiligheid van het jongetje. Het geld verscheen echter niet snel genoeg, naar haar mening, waarna ze het kind doodschoot.

Cartel de Medellín

Op haar veertiende was Griselda een bedreven zakkenroller. Ze besloot haar ouderlijk huis achter zich te laten, werkte als prostituee en stal om in haar levensonderhoud te kunnen voorzien. In 1963 trouwde ze op twintigjarige leeftijd met Carlos Trujillo, met wie ze drie zoons kreeg. Haar man kwam te overlijden, waarna ze betrokken raakte bij het Cartel de Medellín, dat in de jaren 70 grote hoeveelheden cocaïne van Colombia naar de Verenigde Staten smokkelde. Haar tweede echtgenoot, Alberto Bravo, vertoefde ook in die wereld. Blanco ontwierp de kleding waarin de coke verstopt werd en samen met haar nieuwe man verhuisde ze naar New York.

Zwarte weduwe

Al snel raakte Blanco haar nieuwe echtgenoot echter ook al zat. Ze begon te vermoeden dat Bravo geld achterhield en besloot hem daarom meerdere keren in het aangezicht te schieten, wat haar de bijnaam ‘de zwarte weduwe’ (The Black Widow) opleverde náást een behoorlijk groot aandeel in de cocaïnehandel. In 1975 was ze al uitgegroeid tot één van de grootste handelaren in de drugswereld.

Miami

In dat jaar onderschepte de politie echter een lading van 150 kilo cocaïne, waarna Blanco besloot te vluchten. De Cocaine Godmother en dertig van haar partners werden beschuldigd van drugshandel, waardoor Griselda haar heil zocht in haar thuisland Colombia. Eind jaren 70 durfde ze de oversteek naar de Verenigde Staten echter weer te maken, en dit keer vestigde ze zich in Miami. Daar ontmoette ze Pablo Escobar, die op dat moment nog aan het begin van zijn carrière stond. Ze besloot de ‘kruimeldief’ een handje te helpen.

Liquidatiepogingen

Griselda Blanco ging onverminderd door met het verhandelen van cocaïne, maar ze kreeg elk jaar meer concurrentie. Dat zorgde voor een agressieve sfeer en steeds meer liquidaties. Daar had Blanco echter een groot aandeel in, want zij kwam bekend te staan wegens haar wreedheid, haar meedogenloze manier van het uit de weg ruimen van andere dealers. Haar rivalen probeerden haar te laten liquideren, maar dit lukte niet en in 1984 verhuisde ze naar Californië, op de vlucht voor haar vijanden.

Vastgoed en dood

Een jaartje later, in 1985, werd ze echter gearresteerd. Ze werd beschuldigd van drugshandel én moord, maar door een vormfout werd ze alleen maar veroordeeld voor drugshandel. Dat ondanks het feit dat ze verdacht werd van liefst tweehonderd moorden! Tijdens haar gevangenschap handelde ze overigens vrolijk door en in 2004 werd Griselda vrijgelaten en gedeporteerd naar Colombia. Daar besloot ze vaarwel te zeggen tegen het drugswereldje en hallo tegen vastgoedhandel. Desondanks werd ze achtervolgd door het verleden, want in 2012 werd ze twee keer door het hoofd geschoten, waardoor ze op 69-jarige leeftijd het leven liet. Op dat moment had ze naar schatting 2 miljard dollar hebben verdiend met de drugshandel.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.