De oorlogsfilm Hacksaw Ridge vertelt het waargebeurde verhaal van soldaat Desmond Doss, die weigerde om geweld te gebruiken, in een oorlog notabene! In de film wordt Doss gespeeld door acteur Andrew Garfield en hieronder kun je zijn échte verhaal lezen!
Hacksaw Ridge
Andrew Garfield speelt in Hacksaw Ridge een Amerikaanse legerdokter die weigert om zwaargewonde patiënten te laten sterven. Hij kan wapens niet uitstaan en weigert er eentje te dragen, laat staan gebruiken! Doss is de eerste echte dienstweigeraar die een Congressional Medal of Honor krijgt. Dit vanwege de risico’s die hij dagelijks neemt, in Hacksaw Ridge, om de levens van zijn kameraden te redden.
Desmond Doss
Hacksaw Ridge is een waargebeurd verhaal, want Desmond Doss heeft echt bestaan. Hij was een medic (ziekenbroeder) in het Amerikaanse leger ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. De Amerikaan was erg gelovig, een ‘Seventh-day Adventist’ (Zevendedagsadventist) die weigerde om geweld te gebruiken en niet wilde werken tijdens de sabbat, een religieuze rustdag. Dat matchte natuurlijk niet helemaal met wat hij moest doen in het leger, maar toch wilde Doss zijn steentje bijdragen. Zijn meerderen zagen dat totaal niet zitten en maakten het leven van de soldaat als rekruut een regelrechte hel. Eerst werd hij alleen lastiggevallen, maar later ook mishandeld. Allemaal om er maar voor te zorgen dat hij er de brui aan zou geven. Doss bleek echter uitermate standvastig en gaf niet op.
Tweede Wereldoorlog
Een wet die in 1940 ingevoerd werd bleek de redding van Desmond Doss, want deze nieuwe regelgeving stelde soldaten in staat om de oorlog op een geweldloze manier mee te maken, hoe bizar dat ook klinkt. In de lente van 1945 werd het Doss en zijn legereenheid echter wel heel heet onder de voeten, bij Okinawa in Japan. De soldaat en zijn ‘kameraden’ dienden een ontzettend steile klif te beklimmen om daarna de strijd weer aan te binden met de vijandelijke strijdkrachten.
Heldendaden van Doss
Het onherbergzame terrein en het overwicht van de Japanners betekenden één groot drama voor de Amerikanen. Explosies en geweervuur scheurden de compagnie van Doss aan flarden, maar het was juist op dit moment dat Desmond opstond. Hij weigerde afscheid te nemen van zijn maten en redde de ene gewonde soldaat na de andere. Zonder een geweerschot te lossen, zonder ook maar enige mate van geweld te gebruiken. Uiteindelijk redde de Amerikaan het leven van liefst 75 soldaten, die hij eigenhandig naar vriendschappelijk gebied sleurde, zonder na te denken over zijn eigen veiligheid of toestand.
Desmond Doss krijgt Medal of Honor
Zijn inspanningen leverde Doss ontzettend veel dankbaarheid om, ook vanuit hoge kringen. President Harry Truman reikte de felbegeerde Medal of Honor aan hem uit, waarmee Desmond Doss de eerste geweldloze soldaat werd die de hoogste Amerikaanse legeronderscheiding in ontvangst mocht nemen.
Truman gaf een toespraak en zei onder meer: “Met geweldige vastberadenheid bond hij een geweerkolf als een spalk aan zijn verbrijzelde arm en kroop toen 300 meter over ruw terrein naar de hulppost. Door zijn buitengewone moed en onwankelbare vastberadenheid in het licht van wanhopig gevaarlijke omstandigheden redde soldaat eerste klas Doss de levens van vele soldaten. Zijn naam werd in de hele 77de infanterie divisie een symbool voor uitzonderlijke dapperheid, ver buiten de plicht.” Desmond Doss kreeg nog een flink aantal andere medailles, waaronder drie keer de Purple Heart en twee keer de Bronze Star.
Zwaar leven na de oorlog
Na de Tweede Wereldoorlog wilde Doss eigenlijk tapijten gaan leggen, maar dat kon hij niet omdat hij te gewond was geraakt aan zijn linkerarm. Ook liep hij tuberculose op, waardoor een long en een aantal ribben verwijderd moesten worden. Complicaties zorgden ervoor dat hij volledig doof werd. De soldaat leefde nog wel betrekkelijk lang, want hij liet pas in 2006 het leven in zijn huis in Piedmont, Alabama. Desmond Doss werd 87 jaar oud.