Biografie Oorlog

Hurricane: Waargebeurde verhaal van Poolse piloten tijdens Battle of Britain

Geschreven door: Maikel de Lange

Hurricane is een waargebeurde oorlogsfilm! De No. 303 Squadron RAF, een squadron bestaande uit louter Poolse piloten die de Duitsers het vuur aan de schenen legden tijdens de Battle of Britain (de Slag om Engeland) heeft écht bestaan.

Hurricane waargebeurd verhaal

In de film Hurricane maken we kennis met een groep onverschrokken Poolse gevechtspiloten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze vechten in Engeland tegen de Duitsers in gevechtsvliegtuigen die ‘Hawker Hurricanes’ genoemd worden. Samen zetten de Polen werkelijk waar alles op alles om de Engelse kust te beschermen tegen de nazi’s.

No. 303 Squadron RAF

Hurricane vertelt dus het verhaal van No. 303 Squadron RAF, één van de twee Poolse squadrons die vochten tijdens de Slag om Engeland, samen met het No. 302 Squadron. In totaal werden er tijdens de Tweede Wereldoorlog zestien Poolse squadrons opgericht, maar daarvan waren er dus twee actief ten tijde van de Battle of Britain. Het No. 303 Squadron stond ook wel bekend als ‘Tadeusz Kościuszko Warschau’, vernoemd naar de Poolse generaal Tadeusz Kościuszko uit de achttiende eeuw. Met hun Hawker Hurricanes (vliegtuigtype) maakten de Polen het de Duitsers erg lastig. Enorm lastig zelfs, want de Oostblokkers waren goed voor een enorm aantal kills, neergeschoten vliegtuigen dus, meer dan welk gevechtssquadron (in totaal 66) dan ook.

Oprichting

Tijdens de Slag om Engeland was het No. 303 Squadron dus uitgerust met Hawker Hurricane-gevechtsvliegtuigen. Die waren op dat moment behoorlijk ‘state-of-the-art’ (gelijkwaardig aan die van de Duitsers) en werden bovendien bemand door ervaren veteranen. Die kregen weer ondersteuning vanuit de RAF, de luchtmacht van Groot-Brittannië, waarvan de commandostructuur uitstekend in elkaar stak. Het was dus een geoliede machine. De piloten kregen eerst een bepaalde training, maar op 24 augustus 1940 klonken de alarmbellen in hun kamp, alhoewel het squadron later niet in aanraking kwam met vijandelijke toestellen. Op 30 augustus 1940 behaalden de Polen hun eerste ‘overwinning’. Er werd een Duitse Messerschmitt Bf 110 van 4./ZG 76 neergehaald door Ludwik Paszkiewicz. Eén dag later werd het squadron officieel operationeel verklaard door de RAF.

Overwinningen

Tot 11 oktober 1940 was No. 303 Squadron betrokken bij de Slag om Engeland en toen het eenmaal tijd was voor rust, had het squadron liefst 126 overwinningen geclaimd in zes maanden tijd. De Poolse verliezen bleven betrekkelijk beperkt, met achttien verloren Hurricanes en zeven omgekomen en vijf ernstig gewonde piloten. Het No. 303 Squadron had ook de beste verhouding tussen overwinningen en verliezen, namelijk 2,8:1. Het squadron werd later in de oorlog nog veel vaker ingezet, boven het vasteland van Europa en zelfs boven Nederland, in 1945. In 1946 werd het squadron opgeheven, maar zelfs in het hier en nu worden de Polen nog geëerd. In Londen is het Polish War Memorial namelijk te vinden.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.