Biografie

Into the Wild: Waargebeurd verhaal

Into the Wild waargebeurd verhaal
Geschreven door: Sam Borremans

In 2007 verscheen de film Into the Wild dat gebaseerd blijkt te zijn op een waargebeurd verhaal. Het draait allemaal om Christopher Johnson McCandless, ook wel bekend als Alexander Supertramp. Hij was een Amerikaanse avonturier over wie in 1996 het boek Into the Wild verscheen, geschreven door Jon Krakauer. Later was het de beurt aan de film. Op dit waargebeurde verhaal is Into the Wild gebaseerd.

Chris McCandless

Chris McCandless was altijd al een avontuurlijke man. Op 22-jarige leeftijd vertrok de universiteitsstudent voor een reis van twee jaar. Een reis die hem op vele plekken bracht, waaronder naar de wildernis van Alaska. Die reis betekende echter ook zijn einde.

Chris had het plan opgevat om door Alaska te reizen om daar in meer bewoonde gebieden terecht te komen. Desondanks besloot hij eerst zijn rust te pakken in een verlaten bus op een kampeerplek. Na twee maanden wilde hij zijn reis hervatten, maar stuit hij op een groot probleem. Toen hij bij de rivier aankwam die hij eerder nog had overgestoken toen het water bevroren was, was nu tenslotte onbegaanbaar geworden.

De doodsoorzaak

McCandless keerde terug naar zijn bus op de kampeerplek waar hij twee maanden was geweest. In zijn dagboek schrijft hij op 3 juli: “Het regende. Rivier lijkt onmogelijk. Eenzaam, bang.” Uiteindelijk wordt negentien dagen na zijn dood zijn lichaam gevonden op de plek waar hij op dat moment vier maanden geleden was gearriveerd. Zijn lichaam woog nog zo’n 30 kilo, terwijl hij daarvoor zo’n 63 kilo had gewogen.

Wat er precies is gebeurd, is tot op de dag van vandaag nog reden van discussie. Uit het rapport van de lijkschouwer blijkt dat Chris zou zijn overleden aan honger. Later dook schrijver Ronald Hamilton in het dagboek van Chris om onbekend bewijsmateriaal aan het licht te brengen. Hij vermoedt dat Chris is overleden aan vergiftiging. Op een van de foto’s van Chris is tenslotte te zien dat hij een zak vol giftige zaden vasthoudt. Volgens de schrijver is McCandless langzaam verlamd geraakt.

Verschil met de film

De film Into the Wild geeft ons een kijkje in het echte verhaal van Chris McCandless, maar laat wel een aantal belangrijke details achter. Zo krijgen we bijvoorbeeld niets te weten over de schoolperiode van Chris, krijgen we niet mee dat een van zijn chauffeurs hem probeerde te weerhouden van zijn plan en gaat de film niet dieper in op wat er gebeurde ná de dood van Chris McCandless.

Over de Auteur

Sam Borremans

Romantische films staan bij Sam bovenaan haar lijst met favoriete films. Ze zwijmelt het liefst weg bij een zoetsappige film die (bijna) altijd goed afloopt. Al zit ze ook in de bioscoop zodra een nieuwe Marvel-film draait. Maar het allerleukste is om de verhalen achter films (en series) te achterhalen.