Series

Is Arcadia gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Arcadia waargebeurd verhaal
Geschreven door: Sam Borremans

Is Arcadia gebaseerd op een waargebeurd verhaal? Het antwoord daarop is: Nee. Arcadia is uitgebracht als een Nederlands-Vlaamse fictieserie, maar toch vertoont het verhaal enigszins gelijkenissen met een systeem dat een aantal jaar geleden veel stof deed opwaaien. We vertellen je graag alles over het verhaal van Arcadia.

Nederlands-Vlaamse fictieserie

In de Nederlands-Vlaamse fictieserie worden we meegenomen naar de periode na een grote ramp. Er is een nieuwe samenleving ontstaan genaamd Arcadia. Daar wordt het lot van burgers bepaald aan de hand van hun persoonlijke burgerscore. Centraal staat de familie Hendriks. Het gaat het gezin allemaal voor de wind.

Dankzij hun hoge scores zitten ze goed en veilig in Arcadia, maar alles verandert als blijkt dat vader Pieter met het algoritme heeft geknoeid en zo de scores van zijn dochters positief heeft veranderd. Daarop staat maar één consequentie: Je wordt naar buiten gestuurd. Maar of er buiten leven is? Dat weten de bewoners van Arcadia eigenlijk niet. De grote vraag is dan ook: Hoe houdt de familie zich staande nadat Pieter is buitengezet? En hoe krijgen ze hun eigen scores weer op peil om hetzelfde lot bespaard te blijven?

Zet je aan het denken

Arcadia is volgens de makers niet gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Toch doet het verhaal wel wat met de kijkers en de castleden. Zo vertelde Melody Klaver, verantwoordelijk voor de rol van Alex Hendriks, op de officiële website van KRO-NRCV: “Het zet je niet alleen aan het denken over wat er eventueel met onze wereld zou kunnen gebeuren, maar je kunt ook echt verdwijnen in deze fantasiewereld. Voorlopig nog fantasie dan, hopelijk.”

Monic Hendrickx, verantwoordelijk voor de rol van de moeder van de familie, ziet sommige dingen nu al gebeuren. “Het systeem in Arcadia heeft veel raakvlakken met hoe wij bezig zijn met zogenaamd succes. Dat dat maakbaar zou zijn. Iets waar ik zelf totaal niet in geloof.”

Gelijkenissen met Chinees sociaalkredietsysteem

Toch vertoont het verhaal van Arcadia wel bijzondere gelijkenissen met het Chinees sociaalkredietsysteem. Dat systeem is momenteel nog vrijwillig, maar het valt niet uit te sluiten dat dat in de toekomst gaat veranderen. Het systeem zorgt ervoor dat je sociale score stijgt of daalt afhankelijk van je gedrag. Alhoewel niet precies bekend is welke activiteiten bestraft worden en welke niet, zijn een aantal overtredingen wel bekend. Zo behoren slecht rijgedrag, roken in rookvrije zones, te veel videospelletjes kopen en nepnieuws online plaatsen allemaal tot overtredingen waardoor je sociale score zakt.

Mocht je overtredingen hebben begaan, dan kan je onder meer gestraft worden met een reisverbod of trager internet. Goede burgers worden op hun beurt juist beloond. Denk aan makkelijker reizen. In Arcadia worden goede burgers vooral beloond met de beste baan en de mooiste huizen.

Over de Auteur

Sam Borremans

Romantische films staan bij Sam bovenaan haar lijst met favoriete films. Ze zwijmelt het liefst weg bij een zoetsappige film die (bijna) altijd goed afloopt. Al zit ze ook in de bioscoop zodra een nieuwe Marvel-film draait. Maar het allerleukste is om de verhalen achter films (en series) te achterhalen.