Oorlog

Is Casablanca gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Geschreven door: Maikel de Lange

De filmklassieker Casablanca neemt de kijker mee naar de Tweede Wereldoorlog, maar is het werk van regisseur Michael Curtiz ook daadwerkelijk gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het antwoord op die vraag is tweeledig, ja én nee, en hieronder leggen we je uit hoe dat precies zit.

Casablanca

Casablanca is een van de best gewaardeerde films op ratingwebsite IMDb (met een 8,5 als rapportcijfer) en neemt je dus mee naar de Tweede Wereldoorlog, de beginjaren van de Tweede Wereldoorlog om precies te zijn. De verbannen Amerikaan Rick Blaine runt een bar in Casablanca (Marokko), Rick’s Café Americaine. Rick krijgt twee belangrijke douanedocumenten in z’n bezit. Als de naziofficier Strasser in Casablanca arriveert, doet de plaatselijke agent Renault alles om hem ter wille te zijn: zo belooft hij de Duitser dat hij ervoor zal zorgen dat de Tsjecho-Slowaakse verzetsleider Victor Laszo de stad niet uit zal komen om naar de Verenigde Staten te vluchten. Tot Ricks verrassing arriveert Laszlo in Casablanca met een oude bekende, Ricks voormalige liefde Ilsa.

Waargebeurd of toch niet?

Casablanca vertelt een fictief verhaal. Rick’s Café Americaine heeft nooit bestaan en alle hoofdrolspelers ook niet, al is er een ‘maar’. Murray Burnett, de scriptschrijver van de film, heeft zich wel laten inspireren door echt bestaande plaatsen én personen. In 1938, toen Duitsland Oostenrijk annexeerde, bevond hij zich in Wenen, waar hij een groot aantal bekenden én onbekenden aan de nazi’s hielp ontsnappen. Op die manier kwam hij terecht in Frankrijk, waar hij een zwarte pianist zag optreden in een café vol vluchtelingen. Op dat moment ontstond het idee voor het karakter Sam (Dooley Wilson) en het universum dat hij daar later bij schiep.

Waargebeurde elementen

Er zitten behoorlijk wat waargebeurde elementen in Frankrijk. In 1942, het jaartal van de film, was een groot gedeelte van dat land namelijk nog steeds onafhankelijk, het zuiden was een soort onafhankelijke staat die ook nog eens de verschillende koloniën bestuurde, zoals bijvoorbeeld… Marokko. Aan het einde van 1942 kwam hier verandering in, want toen hadden de nazi’s heel Frankrijk veroverd en was Marokko veroverd door Generaal Patton in Operatie TORCH. Lang fungeerde Casablanca als een soort veilige haven voor Joden, die via de haven van de stad uitwaaierden naar Noord- en Zuid-Amerika. Zo ook verschillende acteurs uit Casablanca.

Joodse acteurs

Conrad Veidt was bijvoorbeeld een Duitse Jood die ontsnapt was aan het regime van Adolf Hitler en Peter Lorre was afkomstig uit Berlijn (al zocht hij zijn heil op een gegeven moment in Oostenrijk). S. Z. Sakall (Carl) was een Hongaarse acteur die heel wat familieleden naar concentratiekampen afgevoerd zag worden, alvorens hij zelf ontsnapte. Marcel Dalio (Emil) had het Franse platteland achter zich gelaten ten tijde van de invasie en Helmut Dantine was onderdeel geweest van het Oostenrijkse verzet.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.