Oorlog

Is Das Boot gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Das Boot waargebeurd verhaal
Geschreven door: Sam Borremans

Das Boot is grotendeels gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De goed scorende film uit 1981 heeft zijn verhaal te danken aan het gelijknamige boek dat in 1973 werd uitgebracht door Lothar-Günter Buchheim. Het boek is een semi-autobiografisch werk dat gebaseerd is op zijn eigen ervaringen aan boord van de Duitse onderzeeër U-96. Buchheim kreeg alles mee en schreef erover in zijn eigen boek.

De film Das Boot

De film Das Boot verscheen in 1981 en neemt ons mee naar de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal begint in het najaar van 1941 waarin de onderzeeëroorlog steeds heviger wordt. De film volgt een groep jonge bemanningsleden die zich bezatten in een boordeel in La Rochelle in Frankrijk. Een dag later moeten de Duitse soldaten aan de bak en krijgen ze de taak om vijandelijke schepen tot zinken te brengen. Ze vertrekken vanuit de haven van La Rochelle en gaan op weg naar de Atlantische Oceaan.

De film toont echter niet alleen de momenten van actie, maar laat vooral ook zien hoe de bemanning het zwaar heeft. Ze hebben moeite met de claustrofobische omstandigheden en ook de verveling slaat toe. Het grootste gedeelte van de tijd is er tenslotte niets te doen, maar zodra een boot in zicht komt wordt er meteen actie vereist. Het brengt ze in levensgevaarlijke gevechten.

Waargebeurd verhaal Das boot

Lothar-Günter Buchheim was tijdens de Tweede Wereldoorlog aan boord van de U-96 als oorlogsverslaggever. Hij kreeg de speciale taak om de oorlog op zee vast te leggen. Buchheim kreeg dan ook alles mee wat er gebeurde in de onderzeeër. Hij was getuigen van de benauwde omstandigheden waarin de bemanning te maken kreeg in de onderzeeër en wist dit feilloos te documenteren. Buchheim wist alles van de routines, de angsten en de uitdagingen waarmee de bemanning te maken kreeg en verwerkte dit in zijn boek Das Boot dat in 1981 verfilmd werd.

Waargebeurde verhaal Das Boot

Over de Auteur

Sam Borremans

Romantische films staan bij Sam bovenaan haar lijst met favoriete films. Ze zwijmelt het liefst weg bij een zoetsappige film die (bijna) altijd goed afloopt. Al zit ze ook in de bioscoop zodra een nieuwe Marvel-film draait. Maar het allerleukste is om de verhalen achter films (en series) te achterhalen.