True Crime

Is DNA: Do Crime gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Geschreven door: Maikel de Lange

De Netflix-misdaadserie DNA Do Crime is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Een verhaal met ook de Engelse titel Criminal Code dat zich in april 2017 en de jaren daarna afspeelde in Paraguay en Brazilië. Er werd DNA-materiaal geanalyseerd om misdadigers in de kraag te vatten!

DNA: Do Crime waargebeurd

De synopsis van DNA: Do Crime luidt als volgt: Na een grootschalige overval op een effectenverzekeringsmaatschappij in Ciudad del Este in Paraguay, stellen federale politieagenten in Brazilië een onderzoek in dat zijn weerga niet kent. Ze volgen het spoor van verzamelde DNA-monsters en ontdekken op die manier een rode draad die de overval in het buurland verbindt met andere misdaden. Daarnaast leggen ze een nog veel groter plan bloot waarbij zelfs criminelen uit beide landen betrokken zijn. De analyse van de zaak mondt uit in het grootste onderzoek naar diefstal van eigendommen in de geschiedenis van Brazilië.

24 april 2017

Maar hoe zit het waargebeurde verhaal dan precies in elkaar? Het begon allemaal in de vroege uurtjes van 24 april 2017, toen er een gewaagde overval plaatsvond in Ciudad del Este in Paraguay. Met behulp van explosieven beroofden zwaargewapende overvallers het hoofdkantoor van het geldtransportbedrijf Prosegur, waarna ze ervandoor gingen met ongeveer 11,7 miljoen dollar. Het onderzoek naar de overval had nogal wat voeten in aarde, met verschillende ontwikkelingen, misdaadlocaties en allerlei verdachten die gearresteerd werden, maar niks met de zaak van doen bleken te hebben.

DNA-onderzoek

Braziliaanse federale forensische experts verzamelden sporen op de plaats delict en namen referentiemateriaal af bij verdachten, om genetische profielen op te stellen en die weer te vergelijken met de sporen die gevonden waren in Paraguay. Bovendien moest de Nationale DNA-databank (BNPG) voorzien worden van gegevens met het oog op eventuele nieuwe identificaties, om het onderzoek te ondersteunen. Al het materiaal werd naar het Forensisch DNA-laboratorium van de Braziliaanse Federale Politie gestuurd. Uiteindelijk werden er liefst 457 bewijsstukken verzameld, het grootste aantal óóit verzameld door een DNA-laboratorium. Daarnaast werden er ook nog eens 580 monsters afgenomen en geanalyseerd.

Internationaal bekend

In totaal werden er 47 profielen geüpload naar de databank, waarvan 11 met geïdentificeerde bronnen. In DNA-databanken van de Nationale en Federale Politie kwamen 17 profielen overeen met die van anderen op 21 niet-gerelateerde plaatsen delict, waarbij nog eens zeven personen werden geïdentificeerd. Deze overeenkomsten linkten de Prosegur-overval in Paraguay aan misdaden in zes verschillende Braziliaanse staten tussen 2013 en 2020. Al deze misdaden, naast andere misdrijven onder federale of staatsbevoegdheid, werden gepleegd door een grote criminele organisatie. Het onderzoek is inmiddels internationaal erkend en beroemd, en dient nu als bewijs van het belang van forensisch bewijs bij het oplossen van misdrijven.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.