Waargebeurd

Is Empire of Light een waargebeurd verhaal?

Geschreven door: Maikel de Lange

De romantische dramafilm Empire of Light gaat over een eenzame vrouw die aan schizofrenie leidt, maar is dit verhaal ook gebaseerd op waargebeurde feiten? Nou: ja én nee, een dubbelzinnig antwoord en in dit artikel leggen we je haarfijn uit wat we daarmee bedoelen!

Empire of Light

Empire of Light komt van de hand van regisseur Sam Mendes, eveneens verantwoordelijk voor de oorlogsfilm 1917, en neemt je mee naar een Brits kuststadje in de jaren 80 van de vorige eeuw. De eenzame Hilary staat centraal. Zij lijdt aan schizofrenie, maar probeert zich zo goed en kwaad als dat gaat door het leven te slaan. Ze is de manager van een bioscoop en maakt in die hoedanigheid kennis met een nieuwe medewerker, Stephen, waarna er een bijzondere band ontstaat tussen de twee.

Sam Mendes’ moeder

Empire Light is dus deels gebaseerd op een waargebeurd verhaal, en wel het waargebeurde verhaal van Sam Mendes zelf! Althans, in een interview met Digital Spy vertelt Olivia Colman, de hoofdrolspeelster (Hilary), dat het script gedeeltelijk geschreven is op basis van Mendes’ eigen ervaringen met zijn moeder, die gebukt ging onder een bipolaire stoornis. Daarom schoot ze de regisseur meermaals aan tijdens de opnames, om om raad te vragen.

“Ik had het bronmateriaal te allen tijde tot mijn beschikking, uit eerste hand”, aldus Colman. “Toen Sam een klein jongetje was maakte hij de strijd die zijn moeder voerde tegen dit soort dingen, van dichtbij mee. Op elk mogelijk moment kon ik dus zeggen: wat voelde je op dat moment precies? En wat zag je precies als je haar bekeek? Daar kon ik dan weer verder op bouwen.”

What doesn’t kill you…

Mendes vertelt zelf in gesprek met de Britse krant The Guardian: “Als je een kind bent, ga je alleen maar om met wat je meemaakt. En: what doesn’t kill you makes you stronger. Het heeft me zeker sterker gemaakt, maar het zorgde er ook voor dat ik op jonge leeftijd al een soort verzorger was. Op een bepaalde manier droeg ik zorg voor mijn moeder, ik was haar verpleger.”

Empire of Light Waargebeurd of niet?

De regisseur stelt dat hij zijn moeder als een havik in de gaten hield: “Elke verandering, een verandering van geur, kleding, kapsel, make-up. Het kan allemaal iets betekenen. Ik werd heel snel ouder, ik groeide heel snel op. En werd een control-freak. Als regisseur móét ik ervoor zorgen dat ik alles kan controleren, dat ik telkens de baas ben en overal op in kan spelen.” Volgens Mendes heeft zijn moeder de film inmiddels gezien en heeft ze ervan genoten. Empire of Light is dus niet helemaal gebaseerd op een waargebeurd verhaal, maar put wel uit waargebeurde feiten. Eigenlijk net als 1917, die andere film van Mendes.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.