Waargebeurd

Is Fargo gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Geschreven door: Maikel de Lange

Is Fargo gebaseerd op een waargebeurd verhaal? Het antwoord op die vraag lijkt klip-en-klaar: ‘ja’ natuurlijk! De makers geven dat aan het begin immers aan middels een disclaimer. Maar… het klopt totaal niet! Hoe dat precies zit leggen we je uit in dit artikel.

Fargo

Jerry Lundegaard is in Fargo een autoverkoper in een klein stadje in Minnesota, die tot over zijn oren in de schulden zit… Gelukkig heeft hij een plannetje! Hij heeft een gouden idee. Zijn vrouw moet ontvoerd worden door twee ‘boeven’, om vervolgens aan zijn rijke schoonvader een flinke duit aan losgeld te vragen. Dat hij vervolgens in zijn eigen zak kan steken. Het is de bedoeling dat het een eenvoudige klus wordt, ware het niet dat de criminelen het plan nou niet bepaald nauwgezet volgen. Ze leggen meteen drie inwoners van Fargo om en de hoogzwangere politieagente Marge Gunderson wordt belast met het moordonderzoek. Marge ontpopt zich tot een ware speurder met de neus van een bloedhond en de vastberadenheid van een echte terriër.

‘Dit is een waargebeurd verhaal’

Voordat Fargo begint verschijnt er een disclaimer in beeld: “This is a true story. The events depicted in this film took place in Minnesota in 1987. At the request of the survivors, the names have been changed. Out of respect for the dead, the rest has been told exactly as it occurred.” Vrij vertaald: “Dit is een waargebeurd verhaal. De feiten die je in deze film ziet zijn echt gebeurd, in Minnesota in 1987. Op verzoek van de overlevenden zijn de namen veranderd.”

Maar is het wel een waargebeurd verhaal?

Maar hoe zit dat dan precies? Joel en Ethan Coen de regisseurs van Fargo staan erom bekend dat ze de meest bizarre verhalen vertellen, en ook dit verhaal heeft nogal veel gekke wendingen. Zijn die dan waargebeurd? Het antwoord is ‘nee’, de disclaimer hierboven is gewoonweg een ‘leugentje om bestwil’. Ethan Coel heeft het een paar jaar geleden uitgelegd: “We wilden een film maken in het genre ‘waargebeurde films’. En je hebt helemaal geen waargebeurd verhaal nodig om een ‘waargebeurde film’ te maken. Goed, daar zijn de meningen waarschijnlijk over verdeeld.

Échte personages

Hier en daar is Fargo overigens weldegelijk geïnspireerd door waargebeurde feiten. Het gedeelte met de houtversnipperaar (het personage Carl, dat gespeeld wordt door Steve Buscemi, vindt zijn einde in een heuse houtversnipperaar) is bijvoorbeeld gebaseerd op een échte moord uit Connecticut, die ongeveer tien jaar eerder plaatsvond dan de release van de film. En Joel Coen heeft ooit in de media gezegd dat het personage dat vertolkt wordt door William H. Macy zijn oorsprong vond in een echte medewerker van General Motors, die zijn werkgever probeerde op te lichten. Maar dat is het dan ook wel. Die twee zaken zijn het ‘waargebeurde’ gedeelte!

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.