Oudheid

Is Gladiator gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Geschreven door: Maikel de Lange

Gladiator is een echte actieklassieker. Iedereen kent ‘Maximus Decimus Meridius’ bijna wel, de rol van Russell Crowe. Maar is Gladiator ook gebaseerd op een waargebeurd verhaal? Je zou denken van wel, het oude Rome en zo, het Romeinse tijdperk, maar… de vork zit net wat anders in de steel!

Gladiator

Gladiator vertelt dus het verhaal van de Romeinse generaal Maximus, die gevierd en bejubeld wordt totdat keizer Marcus Aurelius ‘het leven laat’. Zijn zoon Commodus is zijn opvolger en die heeft weinig goeds in de zin. Maximus wordt ter dood veroordeeld, maar weet aan dat lot te ontsnappen, maar dat geldt niet voor zijn vrouw én zijn zoon. Hij ziet het allemaal niet meer zitten, maar wordt gevangengenomen door de slavenhandelaren, die hem aan gladiatorenmeester Proximo slijten. Op een gegeven moment komt hij terecht in het Colosseum, waar hij de strijd aanbindt met niemand minder dan Commodus!

Is Gladiator een waargebeurd verhaal?

Waar je zou verwachten dat Gladiator wel gebaseerd móét zijn op een waargebeurd verhaal, klopt dat maar gedeeltelijk. Maximus heeft namelijk niet echt bestaan, zijn verhaal is volledig fictief, het betreft een bedacht personage. Het achtergrondverhaal, dat van Rome en verschillende andere personages, is echter wél waargebeurd. En dan doelen we vooral op Marcus Aurelius en Commodus, én natuurlijk op de gladiatorenspelen in het Colosseum.

Marcus Aurelius

Marcus Aurelius regeerde van 161 tot 180 over het Romeinse Rijk en hij wordt in het algemeen gezien als de laatste van de ‘Vijf Goede Keizers’ (Nerva, Trajanus, Hadrianus, Antonius Pius en Marcus Aurelius). Tijdens zijn heerschappij maakte ‘Rome’ korte metten met het Parthische Rijk, maar ook met de Marcomannen, de Quaden en de Sarmaten tijdens de Marcomannenoorlog. Het Romeinse rijk kwam echter meer en meer onder druk te staan van de opkomst van de ‘Germaanse dreiging’. Ondanks al dit bloedvergieten werd Marcus Aurelius door velen gezien als een toonbeeld van een rechtvaardig en menselijk heerser.

Commodus

In 177 riep Marcus Aurelius zijn zoon Commodus uit tot Augustus (keizer). Maar hij wordt in het algemeen beschouwd als een van de slechtste keizers van het Romeinse Rijk… Door vriendjespolitiek en keuze van verkeerde adviseurs maakte hij aan het begin van zijn heerschappij al veel vijanden en dat werden er later nog veel meer. Commodus kwam steeds meer in de greep van pure waanzin en zijn leiderschap was vooral gebaseerd op terreur. Hij was buitengewoon wreed en liet zijn tegenstanders om de minste verdenkingen executeren. Commodus leed aan grootheidswaan en liet de namen van de maanden bijvoorbeeld hernoemen naar zijn eigen titels: Aelius, Aurelius, Commodus, Augustus, Herculeus, Romanus, Exsuperatorius, Amazonius, Invictus, Felix en Pius. Op een gegeven moment wilde hij ook als gladiator verschijnen in het Colosseum, maar toen werd hij vergiftigd door zijn concubine. Daarvan zou hij er overigens 300 hebben gehad.

Colosseum

Ook het Colosseum bestaat natuurlijk echt. In het jaar 72 werd de eerste hand aan dit iconische bouwwerk gelegd, in opdracht van de Flavische keizer Vespasianus. Het amfitheater werd acht jaar later geopend door keizer Titus met spelen en festiviteiten die liefst honderd dagen duurden. Het Colosseum werd bovenal gebruikt om het volk te vermaken met gladiatoren, maar ook met theaterstukken, dierengevechten, noem het allemaal maar op. In de pauzes haalden de bezoekers geen bakje popcorn, maar moesten ze blijven zitten, omdat er gevangenen voor de wilde dieren gegooid. In 404 werden dit soort spelen verboden door keizer Honorius, maar het Colosseum bleef in gebruik tot 523.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.