Oorlog

Is Greyhound gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Geschreven door: Maikel de Lange

Greyhound is een waargebeurd verhaal toch? Wie de Apple TV-film Greyhound met Tom Hanks in de hoofdrol opzet, moet denken: dit is sowieso gebaseerd op een waargebeurd verhaal, dat kan niet mis. Helaas… Greyhound is in wezen namelijk helemaal niet gebaseerd op een waargebeurd verhaal!

Greyhound

Greyhound introduceert Ernest Krause (Tom Hanks), een in Duitsland geboren Amerikaans luitenant. Hij staat aan de leiding van een internationaal konvooi van zevenendertig oorlogsschepen en in de vroege dagen van de Tweede Wereldoorlog probeert hij zijn torpedojager ‘Greyhound’ naar Europa te leiden, terwijl er jacht op ze wordt gemaakt door Duitse U-boten (onderzeeërs). Tijdens het avontuur moet Krause zijn innerlijke twijfels en persoonlijke problemen achter zich laten om zichzelf en zijn crew door de strijd heen te leiden.

Waargebeurd of niet?

En dat moet toch wel gebaseerd zijn op een waargebeurd verhaal? Alle Tweede Wereldoorlog-films zijn toch gebaseerd op een waargebeurd verhaal? Niet dus! Al is het antwoord nou ook weer niet zó simpel. Dienen we het echter simpel te houden, dan is het antwoord gewoonweg ‘nee’. Greyhound is namelijk geïnspireerd door, maar niet gebaseerd op waargebeurde feiten. De Apple TV-film is wél gebaseerd op een boek, Greyhound van schrijver C.S. Forester uit 1955. Maar dat vertelt een fictief verhaal dat zich afspeelt in een waargebeurde setting.

Slag om de Atlantische Oceaan

De Slag om de Atlantische Oceaan is immers wél waargebeurd en vond plaats tussen 1939 en 1945. Maar verder is Greyhound eigenlijk helemaal fictief, zelfs het schip uit de film, de USS Keeling heeft niet echt bestaan. En dat geldt ook voor het personage van Tom Hanks, Ernest Krause, dat overigens George Krause heet in het boek van Forester – snap je het nog? Hanks slaapt er zelf overigens niet minder om, want het gaat hem meer om de boodschap van de film. De welbekende acteur heeft natuurlijk meermaals meegewerkt aan Tweede Wereldoorlog-projecten (Saving Private Ryan, Band of Brothers), maar de setting trekt hem nog steeds aan.

“Het biologeert me ontzettend, de menselijke geest”, aldus Hanks. “Hoe de soldaten omgingen met die onmenselijke druk die nooit verminderde. Hoe ze 48 of misschien wel 72 uur achtereen leefden met de vraag: doe ik nu wel het juiste? Hoe hou ik mijn mannen levend? Het fascineert me gewoon.”

De échte Ernest Krause

Wat wel interessant is is dat er wél een Ernest Krause geleefd heeft, die ook nog eens bij de Amerikaanse marine zat. Hij diende op de USS Nashville aan het einde van de negentiende eeuw, rond 1898, maar dus helemaal niet in de Tweede Wereldoorlog.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.