Is de nieuwe Netflix-film Hit Man gebaseerd op een waargebeurd verhaal? Het zou gek zijn, toch? Een zwartgallige komedie die gebaseerd is op waargebeurde feiten… En het antwoord op de eerste vraag in deze intro is ook tweeledig, maar is zeker niet ‘nee’. Hoe dat precies zit, leggen we hieronder natuurlijk uit!
Hit Man
Hit Man is dus een Netflix-komedie en die komedie draait om het personage Gary Johnson, een politieagent die undercover werkt als huurmoordenaar. Zijn missie is duidelijk: criminelen die een ‘hit’ (een huurmoord) bij hem bestellen, wil hij in de boeien slaan. Dat gaat echter helemaal mis als een wanhopige vrouw haar gewelddadige vriendje wil ontvluchten. Dan lapt Gary zijn eigen regels namelijk aan zijn laars, in een poging om de ‘damsel in distress’ bij te staan!
Waargebeurd verhaal of niet?
Het verhaal van Hit Man is niet één-op-één gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het script is namelijk ‘geïnspireerd door’ een artikel van Texas Monthly-journalist Skip Hollandsworth, getiteld: ‘Hit Man‘. Het personage van Glen Powell (co-scriptschrijver alsmede hoofdrolspeler), Gary Johnson, heeft echt bestaan en werkte ook wel degelijk als ‘nephuurmoordenaar’ bij de politie. De verhaallijnen in Hit Man zijn echter volledig fictief, dus de makers hebben een écht persoon gepakt en daar een verhaal bij bedacht!
Vermommingen in Hit Man
In Hit Man is Gary een ware meester der vermommingen, een echte kameleon, maar dat was de echte agent niet helemaal, aldus regisseur Richard Linklater. De filmmaker vertelt op Netflix.com: “De echte Gary vermomde zich zo nu en dan een beetje, maar niet zoals je ziet in de film. We dachten: moeten we dat Russische accent echt toevoegen, maar Glen vond dat een goed idee en deed zo zijn best, dat we wel goedkeuring moesten geven. Glen zit dus achter al die overdreven momenten met vermommingen, dat deed hij gewoonweg heel erg goed…”
Supermarkt voor huurmoordenaars?
Bovendien doet Hit Man het lijken alsof het heel erg makkelijk is om een professionele huurmoordenaar in de arm kunt nemen, alsof je er eentje in je winkelwagentje kunt doen in de supermarkt. Maar dat is helemaal niet zo, aldus Linklater: “Dat is natuurlijk niet zo, want dan was het wel heel makkelijk geweest om ze op te sporen en te arresteren. Desondanks gelooft iedereen wel dat huurmoordenaars echt zijn. Het hele idee dat je iemand tegen het lijf loopt die zo’n geheim met zich meedraagt, die zomaar eens de doodstraf zou kunnen krijgen. Ik denk dat mensen het leuk vinden om dat te geloven.