Waargebeurd

Is Home for Rent gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Geschreven door: Maikel de Lange

Een horrorfilm die gebaseerd is op een waargebeurd verhaal, dat klinkt misschien gek en… dat is het eigenlijk ook, maar bij Home for Rent is het ook daadwerkelijk het geval. Home for Rent is in ieder geval een Thaise horrorfilm over een duistere sekte die op zoek is naar iets of iemand om te… offeren. Het waargebeurde verhaal steekt echter net wat anders in elkaar.

Home for Rent waargebeurd

Het plot van Home for Rent ziet er zo uit: Een man besluit zijn huis te verhuren en de bewoners die hij vindt zijn op het eerste gezicht perfecte huurders. Dat is echter niet de werkelijkheid, want ze blijken tot een duistere sekte te behoren. Ze terroriseren de huiseigenaar en zijn in het geniep op zoek naar hun volgende prooi om te offeren. De verhuurder moet vervolgens alles in het werk stellen om zijn gezin te beschermen.

Waargebeurde zaak

De film is gebaseerd op een bizarre zaak uit Thailand uit 2004. Op 5 oktober van dat jaar deed het dagblad Thai Rath er verslag van. Dat medium schreef: “De Thaise politie heeft de moeder en drie tantes van een 12-jarig meisje gearresteerd dat werd vermoord bij een rituele offergave aan de hindoeïstische god Indra.” De daders besloten tot over te gaan op hun bizarre daad om ‘licht naar de wereld te brengen’.

Kanchana Jiamcharoen

“De politie viel het huis van Kanchana Jiamcharoen (50), nabij de ‘drijvende markt’ van Ratchburi binnen op maandagmiddag nadat buren hadden gemeld dat ze rond 2 uur ’s nachts gegil hadden gehoord”, vervolgde de krant. “Kanchana’s 12-jarige dochter Prapassorn werd op de eerste verdieping dood aangetroffen, haar keel doorgesneden.” Kanchana werd vervolgens gearresteerd, samen met haar drie zussen, maar dat gebeurde niet zonder slag of stoot, want de vier ‘spirituele mediums’ gingen de politieagenten te lijf met messen.

Ritueel offer

Uiteindelijk biechtte Kanchana de moord op ten overstaan van de politie van Chatchawan Sangraksa. “Ik heb mijn dochter gedood om licht naar de wereld te brengen”, vertelde ze, waarna ze beweerde dat Prapassorn bezeten was door een boze geest die uitgebannen moest worden door ‘Indra’. De vier zussen legden de rituele slachting van Prapassorn overigens vast. Haar keel werd doorgesneden met een hakmes en haar haar werd in water gedompeld. Haar laatste woorden waren: “Wat doe je me aan? Doe het niet.”

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.