Operation Kandahar met Gerard Butler in de hoofdrol gaat over Tom Harris, een undercover CIA-agent in Afghanistan. Maar is alles wat je in de actiefilm ziet gebaseerd op een waargebeurd verhaal? Of hebben we hier te maken met je reinste fictie? Een beetje van beide en in dit artikel leggen we je uit hoe dat precies zit!
Operation Kandahar
Operation Kandahar (of gewoon: Kandahar) volgt Tom Harris, een undercover CIA-agent in Afghanistan. Door een lek bij de Amerikaanse inlichtingendienst worden zijn verborgen identiteit en geheime missie opeens aan de grote klok gehangen. Na de ontmaskering moeten Tom en zijn vertaler, die op dat moment vastzitten in het hart van vijandig gebied, zich een weg uit de woestijn vechten om een verzamelpunt in Kandahar te bereiken. Tijdens hun vlucht moet Tom vijandelijke elitetroepen en buitenlandse spionnen zien te ontwijken, die allemaal de jacht op hen hebben geopend!
Mitchell LaFortune
Maar is dit allemaal waargebeurd? Het antwoord is ‘nee’. Of eigenlijk… ‘misschien’. We weten het gewoonweg niet. Het verhaal van Operation Kandahar is namelijk geïnspireerd door de regisseur van de film, Mitchell LaFortune. Deze filmmaker was daadwerkelijk onderdeel van het Amerikaanse leger, dat weten we zeker, en hij werd in Afghanistan bij de militaire inlichtingendienst ingezet in de nasleep van de publicatie van de zogenaamde ‘Snowden files‘. Verder weten we eigenlijk niet wat waarheid is en wat fictie. Een groot gedeelte van Operation Kandahar is fictie, met kleine beetjes waarheid, dat weten we dan weer wel.
Snowden files
Wel kunnen we je natuurlijk wat vertellen over de Snowden files. In juni 2013 bracht Edward Snowden, op dat moment systeembeheerder bij de inlichtingendienst NSA, documenten over geheime spionageactiviteiten van die overheidsdienst in handen van journalisten van de kranten The Washington Post en The Guardian. Hij gaf zo een kijkje in de keuken van de NSA, die wereldwijd online communicatie monitorde met het computerprogramma PRISM. Later kwamen daar documenten over het programma XKeyscore bij, evenals een reeks andere spionageactiviteiten van de inlichtingendienst met onder andere het programma Bullrun, dat beveiligde internetcommunicatie ontcijfert.
Vlucht naar Rusland
De FBI kwam meteen in actie en vroeg op 14 juni 2013 om de arrestatie van Snowden wegens spionage. De overheid van de Verenigde Staten trok zijn paspoort in, maar het lukte de Amerikaan om naar Rusland te vluchten, dat hem asiel verleende, dit tot grote onvrede van de VS: “Het besluit ondermijnt de jarenlange samenwerking tussen beide landen bij het handhaven van wetten.” Inmiddels is Edward Snowden zelfs Russisch staatsburger, een recht dat hem is verleend door niemand minder dan Vladimir Putin.