Ordinary Angels is een dramafilm die gaat over… alledaagse engelen! Jawel, de film met Hilary Swank (bekend van Million Dollar Baby) is wel degelijk gebaseerd op een waargebeurd verhaal. En voor dat waargebeurde verhaal moeten we Louisville in de Verenigde Staten bezoeken, dertig jaar terug in de tijd, in 1994 dus.
Ordinary Angels
Ordinary Angels introduceert Sharon Steves, een felle dame maar ook ‘worstelende’ kapster in het ‘slaperige’ Kentucky. Als ze Ed Schmitt ontmoet krijgt ze echter een nieuw doel in het leven. Deze weduwnaar werkt zich namelijk bijna dood om de eindjes aan elkaar te knopen voor zijn twee dochters. De jongste van de twee wacht daarnaast op een levertransplantatie en dat bemoeilijkt de zaken natuurlijk alleen maar. Sharon besluit om het gezin ‘uit de brand’ te helpen…
Sharon Stevens Evans
Ordinary Angels is gebaseerd op de memoires van Sharon Stevens Evans en dus ook op een waargebeurd verhaal. In de jaren 90 las Stevens de krant toen ze opeens een artikel tegenkwam met de kop ‘Louisville family is bearing up under crushing burden of crisis’ (‘Familie uit Louisville bezwijkt onder last van crisis’). De publicatie ging over Ed Schmitt, die net zijn 29 jaar oude vrouw verloren had aan de gevolgen van een luchtwegaandoening. Dat betekende meteen dat hij in zijn eentje zorg moest dragen voor hun twee piepjonge dochters (beiden 5-), die allebei leden aan een ernstige leverziekte. De twee dametjes waren nogal vaak in het ziekenhuis te vinden en hier kwam natuurlijk een kostenplaatje bij kijken…
Michelle Schmitt
Sharon Stevens besloot ze te hulp te schieten, aanvankelijk ‘alleen’ door geld in te zamelen voor de behandelingen van de meiden. Maar toen Louisville op 26 januari 1994 getroffen werd door een hevige sneeuwstorm, schoot ze de familie op een veel belangrijkere manier te hulp. Michelle Schmitt was op dat moment namelijk heel ziek en moest per vliegtuig getransporteerd worden naar Omaha, maar dat was door de ijzige omstandigheden niet mogelijk. Ashley Schmitt (Michelles zusje) herinnert zich: “Sharon pakte de telefoon op en belde allerlei radiostations, om iemand te vinden met een privévliegtuig die mijn zusje naar Omaha kon brengen.” Dat lukte en na een levertransplantatie haalde Michelle de dertig, ze werd 30 jaar oud alvorens ze tóch bezweek aan haar ziekte.
Ashley Schmitt
Ashley Schmitt laat nog weten: “Michelle overleed dan wel een paar jaar geleden, deze film zorgt ervoor dat ze toch altijd een beetje zal blijven leven. En het is heel belangrijk dat mensen in aanraking komen met orgaandonatie. Het is zo belangrijk en eigenlijk een luxe als je een nieuw orgaan krijgt, niet iedereen heeft dat geluk. Daarom voelen wij ons tóch gezegend.”