Waargebeurd

Is Page Eight gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Geschreven door: Maikel de Lange

Page Eight is een actiefilm met Bill Nighy en Rachel Weisz in de hoofdrollen, die een een MI5-officier introduceert met een ontzettend lange staat van dienst. Maar… is dit ook allemaal gebaseerd op een waargebeurd verhaal? Het antwoord op die vraagt is niet geheel eenduidig, maar hieronder leggen we het uit!

Page Eight waargebeurd verhaal?

In Page Eight is Johnny Worricker (Bill Nighy) een MI5-agent met een zeer lange staat van dienst. Wanneer zijn baas en beste vriend Benedictus Baron (Michael Gambon) echter van het ene op het andere moment overlijdt, laat hij een dossier achter dat een bedreiging vormt voor de stabiliteit van de organisatie. Tegelijkertijd lijkt een toevallige ontmoeting tussen Johnny en zijn buurvrouw, de politieke activiste Nancy Pierpan (Rachel Weisz), te mooi om waar te zijn. Johnny wordt gedwongen om zijn werk en zijn identiteit terzijde te schuiven om de waarheid te ontdekken!

Zo waarheidsgetrouw mogelijk

Hoofdrolspeler Bill Nighy vertelt over het plot van de film aan The Daily Mail: “Johnny ontdekt een choquerend politiek geheim. Het staat op de achtste pagina van een gevoelig overheidsdossier en daar wordt gesuggereerd dat de minister-president toestemming heeft gegeven voor de marteling van en moord op Britse ingezetenen, in de naam van de nationale veiligheid en de verzameling van informatie namens de geheime dienst.” ‘Page Eight is as close as you’ll get to the real thing‘, kunnen we lezen: zo dicht bij de werkelijkheid als mogelijk dus!

John le Carré en MI5-medewerkers

Dat betekent echter niet dat we van doen hebben met een waargebeurd verhaal, want het verhaal en de personages van Page Eight zijn allemaal fictief. Toch kunnen we de achtergrond wél waarheidsgetrouw noemen en dat zit zo: het script van Page Eight is geschreven door David Hare, die contact opnam met auteur John le Carré om hem het hemd van het lijf te vragen. “John le Carré is de meester van het ‘spionnengenre’, maar daarnaast hem ik ook nog met andere mensen gesproken. Met werknemers van de MI5. Die ervaringen heb ik weer naast elkaar gelegd, om zo tot het verhaal van Page Eight te komen”, aldus Hare. Le Carré was tussen 1959 en 1964 in Bonn en Hamburg, West-Duitsland gestationeerd namens de MI6.

Wat is het verschil tussen MI5 en MI6?

John le Carré was dus werkzaam voor de MI6, waar de film Page Eight over de MI5 gaat. Maar wat is nou eigenlijk het verschil? Dat is relatief simpel uit te leggen: hetzelfde verschil als er bestaat tussen de Amerikaanse overheidsdiensten FBI en CIA. MI5 richt zich dus op de binnenlandse vijand, waar MI6 ook over landsgrenzen heen kijkt!

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.