Waargebeurd

Is Snitch gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Geschreven door: Maikel de Lange

De film Snitch is een waargebeurd verhaal. Dwayne ‘The Rock’ Johnson levert een actievolle film af, maar het verhaal is gestoeld op feiten. In de film heet het hoofdpersonage John Matthews, maar die naam hebben de makers aangepast, want de echte persoon die de gebeurtenissen in Snitch meemaakte draagt de naam… James Settembrino!

Snitch waargebeurd verhaal

De tagline van Snitch luidt: “How Far Would You Go To Save Your Son?” Oftewel: hoe ver zou jij gaan om je zoon te redden? In de film krijgt een vader een zware klap te verduren als zijn zoon achter de tralies wordt gezet, voor dertig jaar nog wel, voor het handelen in drugs. Daarom besluit de vader in kwestie om undercover te gaan, in de hoop dat hij de straf van zijn zoon omlaag kan krijgen. Intussen denkt een advocate dat het oprollen van een drugsbende haar kan helpen om een politieke carrière te starten.

James Settembrino

Snitch is dus gebaseerd op het waargebeurde verhaal van James Settembrino. Diens zoon werd er aan het begin van de jaren 90 ingeluisd door een ‘vriend’, die hem nog een bepaalde geldsom terug moest betalen. Op dat moment had Joey Settembrino nog nooit drugs gekocht of verkocht, maar dit zou de eerste keer worden, op voorspraak van de ‘vriend’. De drug in kwestie van LSD, ter waarde van 1000 dollar, maar Joey werd dus in de kraag gevat door de politie. Daarna werd James Settembrino gecontacteerd door de autoriteiten: hij kon een deal sluiten met de DEA. Hij moest undercover gaan bij een drugsbende én arrestaties voorbereiden, in ruil voor strafvermindering van zijn zoon. James zei ‘ja’, maar het waargebeurde verhaal was vervolgens wel heel wat minder actievol dan de film.

Eind goed al goed? Mooi niet

Er zijn nog meer verschillen tussen het verhaal van de film en het waargebeurde verhaal. Het waargebeurde verhaal had bijvoorbeeld geen ‘happy ending‘. James werkte namelijk als undercover voor strafvermindering van zijn zoon, maar die moest nog steeds tien jaar ‘zitten’. Hij wilde zijn vriend namelijk niet verraden, ook al had die hém wel verraden: “Ik wilde niet tien jaar in de gevangenis zitten, maar ik wilde ook niet een van mijn vrienden voor de bus gooien…” Dat Joey achter de tralies verdween had er echter ook mee te maken dat zijn vader ‘faalde’ als undercoveragent. Hij deed zijn best en contacteerde verschillende dealers, maar die hapten eigenlijk nooit en dus voldeed James niet aan de eisen van de deal. Ook het spannende laatste gedeelte van de film (de confrontatie tussen ‘The Rock’ en de leider van het kartel) is nooit echt gebeurd. Settembrino heeft echter nooit geweld hoeven te gebruiken.

Daniel James

Nog twee verschillen tussen ‘feit en fictie’: aan het einde van Snitch zien we hoe John Matthews en zijn familie bij een ‘getuigenbeschermingsprogramma’ gaan, maar in het echt was dit helemaal niet nodig. En daarnaast heeft het personage van acteur Jon Bernthal (Daniel James genaamd) helemaal niet bestaan. James Settembrino kreeg wel hulp van een oude bekende uit New York, maar had verder alleen maar contact met drugdealers. Er was dus helemaal geen ‘Daniel’!

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.