Series

Is Spy/Master gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Geschreven door: Maikel de Lange

Spy/Master is een waargebeurd verhaal. Tenminste, op HBO Max vertelt Spy/Master het fictieve verhaal van Victor Godeanu, maar de setting en het achterliggende verhaal, is wél waargebeurd. We nemen je mee naar het Roemenië van dictator Nicolae Ceausescu in het waargebeurde deel van Spy/Master.

Spy/Master met Victor Godeanu

Spy/Master gaat over Victor Godeanu, een fictief personage dat gespeeld wordt door acteur Alec Secareanu. Godeanu is de rechterhand en naaste adviseur van de Roemeense dictator Nicolae Ceausescu. Hij is echter nog ‘iets’, namelijk een dubbelagent. Eigenlijk werkt hij voor de Russische KGB en als hij het gevaar loopt om ontdekt te worden moet hij Roemenië in allerijl ontvluchten. Hij besluit een diplomatieke reis naar Duitsland te gebruiken als springplank naar de Verenigde Staten en wordt daarbij geholpen door een undercover Stasi-agent (Svenja Jung) en een CIA-agent in wording (Parker Sawyers). Het heeft grote gevolgen voor zijn naaste familie, want zijn geliefden komen in levensgevaar.

Vertelt Spy/Master een waargebeurd verhaal?

We gooien de hamvraag er maar gelijk in: is Spy/Master gebaseerd op een waargebeurd verhaal? Ja en nee. Nee, omdat Victor Godeanu dus een fictief personage is, evenals de andere agenten die de hoofdrollen vormen in de HBO Max-serie. Ook het verhaal van Spy/Master is niet waargebeurd, maar de setting is dat natuurlijk wel. Nicolae Ceausescu was een échte Roemeense dictator.

President Nicolae Ceausescu van Roemenië

In 1974 werd Ceausescu president van Roemenië, een functie die daarvoor eigenlijk helemaal niet bestond in het land maar speciaal voor de politicus in kwestie in het leven werd geroepen. Hij werd machtiger en machtiger en op een gegeven moment was zijn titel ‘Conducator’, dezelfde titel die de dictator Ion Antonescu in de jaren veertig droeg. Aanvankelijk nam Ceausescu vooral afstand van zijn voorganger, maar naarmate de jaren vorderde ging hij steeds meer op hem lijken. Hij maakte abortus en contraceptie praktisch onmogelijk en kwam op de proppen met het plan om boerendorpen te laten verdwijnen. De oude dorpen moesten worden vernietigd en vervangen door een soort agrarische centra. Dit leidde tot binnenlandse én buitenlandse kritiek, maar in Roemenië zelf verdwenen de tegenstanders van Ceausescu vaak spoorloos…

Executie Ceausescu in 1989

In december 1989 brak er een grote opstand uit tegen het bewind van Ceausescu, eerst in Timisoara en later in het hele land. De protestanten werden onder vuur genomen door de geheime dienst, de vertrouwelingen van de dictator, maar het leger koos de kant van het volk. Het leidde uiteindelijk tot de arrestatie van Nicolae Ceausescu. Nicolae en zijn vrouw Elena werden na een schijnproces geëxecuteerd en deze executie was landelijk te zien op de televisie.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.