Waargebeurd

Is Sweet Dreams gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Geschreven door: Maikel de Lange

Is Sweet Dreams gebaseerd op een waargebeurd verhaal? De Nederlandse film vertelt het verhaal van suikerfabrikant Jan, die opeens het leven laat op een afgelegen eiland in Nederlands-Indië (het huidige Indonesië), waarna zijn familie voor een verrassing komt te staan. Maar heeft Jan ook echt bestaan?

Sweet Dreams

We zullen je wat meer vertellen over het plot van de film, die zich dus afspeelt in de nadagen van het bestaan van Nederlands-Indië. Jan (gespeeld door Hans Dagelet) valt opeens dood neer, vlak na een bezoek aan zijn concubine Siti (Hayati Aziz), vóór de ogen van zijn vrouw Agathe (Renée Soutendijk). De familie is vervolgens in alle staten, want wat moet er wel niet allemaal geregeld worden na de dood van het hoofd van het gezin. Cornelis, de vervreemde zoon van Jan, moet het roer overnemen, maar het testament van de suikerman zorgt voor een verrassing…

Oscars

De film van regisseur en scenarist Ena Sendijarević is dit jaar de Nederlanse Oscar-afgezant voor de categorie ‘Feature Film’. Eerder deze maand viel Sweet Dreams al in de prijzen op het filmfestival van Locarno en het moge dus duidelijk zijn dat de film bijzonder goed gewaardeerd wordt, onder andere met een 8,1 als rapportcijfer op ratingwebsite IMDb. De vraag rijst echter: hebben we hier echt van doen met een waargebeurd verhaal?

Nederlands-Indië en suiker

Het antwoord is ‘nee’. Totaal niet zelfs. Het verhaal is compleet verzonnen, al is de setting natuurlijk wel waargebeurd. We zullen je niet vermoeien met de geschiedenis van Nederlands-Indië, inmiddels dus Indonesië, maar het is wel interessant om te kijken naar suiker in Nederlands-Indië, want dat was namelijk een belangrijk exportproduct dat verschillende historische figuren verrijkt heeft. In dit verhaal speelt het eiland Java een hoofdrol. Want daar zijn aan het begin van 1900 ongeveer 200 suikerrietfabrieken gebouwd.

Onafhankelijkheid en nu

Na de Eerste en rond Tweede Wereldoorlog krijgt de Nederlandse industrie nog eens een extra stimulans, omdat er gepropageerd werd met ‘Nederlands fabricaat’, ‘van Nederlandse bodem’ dus, al was dat eigenlijk de Indonesische bodem. Op 17 augustus 1945 riepen Soekarno en Mohammed Hatta echter de Indonesische Republiek, waarna er een hele hoop suikerrietfabrieken verdwenen. Er bestaan er echter nog enkele tientallen, in originele staat operationeel zelfs, en één van deze fabrieken, is uitgeroepen tot de mooiste industriële stoomerfgoed!

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.