Sportfilms zijn ontzettend vaak gebaseerd op waargebeurde verhalen, hier en daar een uitzondering daargelaten, en The Beautiful Game is geen uitzondering op deze bewering. Althans: gedeeltelijk, want zeker niet alles wat je in de Netflix-film ziet is waargebeurd. Sterker nog: veel is dat niet. Hoe dat precies zit lees je hieronder.
The Beautiful Game
In The Beautiful Game leidt Mal (Bill Nighy) als manager een voetbalteam van daklozen dat Engeland als zijn thuisbasis heeft. Met ‘zijn’ mannen gaat hij naar de Homeless World Cup, een wereldkampioenschap voor dakloze voetballers, in Rome. Hij besluit een gokje te wagen door de getalenteerde maar problematische spits Vinny (Michael Ward) toe te voegen. En dat zorgt voor problemen, want Vinny zal zijn verleden moeten overwinnen om een echte teamspeler te worden.
Homeless World Cup
Het verhaal van The Beautiful Game is geheel fictief en dat klinkt gek, want hierboven hebben we je beloofd dat de film gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Dat klopt ook wel, maar dan slechts op één element, namelijk de Homeless World Cup. Dat is immers een toernooi dat écht bestaat. Het wordt georganiseerd door de Homeless World Cup Foundation, een maatschappelijke organisatie die een einde wil maken aan dakloosheid, waar dan ook ter wereld. In 2003 werd de eerste editie van het toernooi georganiseerd en in 2008 werd er ook een vrouwenvariant toegevoegd. Na 2010 werden deze teams samengevoegd, mannen en vrouwen dus.
Dakloosheid
De organisatie van de Homeless World Cup werd in het leven geroepen door Mel Young en Harald Schmied in 2001, om aandacht te vragen voor dakloosheid. In 2003 werd vervolgens het eerste echte toernooi gespeeld, in Graz, Oostenrijk. Sinds dat moment zijn steden als Göteborg, Edinburgh, Kopenhagen, Kaapstad, Melbourne, Milaan, Rio de Janeiro, Parijs, Mexico-Stad, Poznan, Santiago, Amsterdam, Glasgow, Oslo en Cardiff ‘host’ geweest van het WK, dat ook anno 2024 nog springlevend is!