Waargebeurd

Is The Caine Mutiny Court-Martial gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Geschreven door: Maikel de Lange

The Caine Mutiny Court-Martial gaat over een marineofficier die terechtstaat voor muiterij aan bood van een oorlogschip: hij schoof zijn kapitein, zijn leidinggevende, rücksichtslos opzij en nam het heft zelf in handen. Maar… is dit ook gebaseerd op een waargebeurd verhaal? Je zou bijna zeggen van wel, maar schijn bedriegt soms…

The Caine Mutiny Court-Martial

The Caine Mutiny Court-Martial neemt je mee naar de wateren van het Midden-Oosten. Voor de kust van Iran komt de USS Caine in zwaar weer (letterlijk: een orkaan) terecht. De luitenant aan boord van het schip, Stephen Maryk, krijgt zo langzamerhand het idee dat zijn commandant, Phillip Queeg, geestelijk in de war is en dat hij hierdoor zijn crewleden in gevaar brengt. Maryk besluit het bevel van de kapitein over te nemen en weet alle crewleden in veiligheid te brengen. Dat betekent dat hij een held is? Of toch niet? Want het hoofdpersonage uit de film staat nu terecht voor muiterij.

The Caine Mutiny

Maar… The Caine Mutiny Court-Martial nou gebaseerd op een waargebeurd verhaal of niet? Het antwoord is ‘nee’. De film is namelijk gebaseerd op een fictief boek van Herman Wouk, The Caine Mutiny. Of eigenlijk is het verhaal vooral gebaseerd op het toneelstuk dat in 1953 aan de hand van de roman werd gemaakt. En die roman werd trouwens behoorlijk hoog aangeschreven, want The Caine Mutiny won zelfs de Pullitzer Prize.

Pacific War

The Caine Mutiny Court-Martial (de film) en The Caine Mutiny (het boek) zijn dus volledig fictief, al was Wouk tijdens de Tweede Wereldoorlog wel actief als marinier op een tweetal torpedoboten. Hij vocht mee in de Pacifische Oorlog, de Pacific War, en bond de strijd aan met de Japanners. Dat is ook waar The Caine Mutiny over gaat, het boek (en het toneelstuk ook) speelt zich af in de Grote Oceaan. In het Midden-Oosten was hij helemaal niet actief, maar de schrijver van The Caine Mutiny heeft wel uit zijn eigen ervaringen geput om tot een verhaal te komen. Dat bevat dus wél waargebeurde (of beter gezegd: realistische) elementen. De film plaatst het verhaal van Wouk in een andere setting, in het tijdperk vlak na 11 september 2001: de terroristische aanslag op de Twin Towers.

Tyfoon

Dat betekent meteen dat The Caine Mutiny Court-Martial nóg minder gebaseerd is op een waargebeurd verhaal dan het boek. Het boek plaatst de gebeurtenissen namelijk in een waargebeurde setting, tijdens Tyfoon Cobra, die de Amerikaanse vloot tussen 14 en 19 december 1944 keihard trof. Twee schepen zonken, negen andere raakten beschadigd en er kwamen in totaal 790 mariniers om het leven.

The Caine Mutiny Court-Martial is dus gedeeltelijk gebaseerd op een toneelstuk dat gebaseerd is op een boek dat gedeeltelijk gebaseerd is op waargebeurde feiten. Duidelijk!

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.