Biografie

Is The Fabelmans gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Geschreven door: Maikel de Lange

Is de film The Fabelmans gebaseerd op een waargebeurd verhaal? We geven het antwoord alvast weg, het antwoord op die vraag is ‘ja’, The Fabelmans van regisseur Steven Spielberg is wel degelijk gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Maar hier kleven wél de nodige haken en ogen aan. Laten we het je uitleggen!

The Fabelmans

The Fabelmans introduceert de kleine Sammy Fabelman, die opgroeit in Arizona na het einde van de Tweede Wereldoorlog. In zijn kindertijd vindt hij zijn grote passie al: cinema, film dus in al zijn geledingen. Hij maakt (amateur)films met zijn vrienden en zijn moeder is zijn grootste fan, maar dat is ook niet zo gek, want ook zij beoefent een creatief beroep… ze is pianiste. Zijn vader is informaticus en heeft een collega, Benny genaamd, die een soort oom is voor Sammy en zijn zussen. Dit zorgt echter voor… bepaalde spanningen, die ook tot uiting komen in het werk van Sammy Fabelman.

Autobiografische film over Steven Spielberg

Je zou nu kunnen denken: hé, een film over een jonge filmmaker, geregisseerd door Steven Spierberg… één plus één is twee. En dan heb je gelijk! The Fabelmans is namelijk een soort autobiografische film, gebaseerd op het leven van de bekendste regisseur ter wereld zélf. Het verhaal van The Fabelmans wordt hier en daar echter wel een beetje aangedikt, om het geheel zo cinematografisch mogelijk te maken. Maar dat is helemaal niet vreemd.

Arnold Spielberg en Leah Adler

Spielbergs vader en moeder, Arnold Spielberg en Leah Adler, scheidden toen Steven 19 jaar oud was. Arnold nam de schuld op zich om Leah te beschermen, terwijl die ervandoor was gegaan met de beste vriend van haar echtgenoot, Bernie. En als gevolg daarvan sprak Steven Spielberg liefst vijftien jaar lang niet met zijn pa. Daar zei hij over in een documentaire: “Ik heb hem nooit verteld dat ik boos op hem was, maar we groeiden wel uit elkaar. We hebben nooit echt ruzie gehad, maar ik sprak hem gewoon niet meer…”

Dat gemis van een ‘vader-zoon-relatie’ kwam tot uiting in verschillende van zijn films, bijvoorbeeld: E.T. (1982), Indiana Jones and the Last Crusade (1989), Catch Me If You Can (2002) en War of the Worlds (2005). Dat betekent overigens niet dat hij toentertijd nog steeds niet met zijn vader door één deur kon, want op een gegeven moment maakten de twee het goed. Spielberg besloot zelfs om Saving Private Ryan (1998) op te dragen aan zijn pa!

Aapje

Zelfs de kleinste details uit The Fabelmans zijn waargebeurd. Jij denkt nu bijvoorbeeld (als je de film gezien hebt, maar we gaan uit van wel): dat met dat aapje, is dat dan óók echt gebeurd? Had de familie Spielberg daadwerkelijk een aapje als huisdier. Ook hier is het antwoord ‘ja’. Leah Adler, Spielbergs moeder, bezocht op een gegeven moment een dierenwinkel, waar ze de aap ’tegen het lijf liep’. Het dier ging gebukt onder een stevige depressie, waardoor ze besloot om het beest mee naar huis te nemen. Steven vertelde later: “Het aapje zorgde thuis voor afleiding, maar was ook een metgezel voor mijn moeder. Het werkte therapeutisch voor haar, omdat zij zelf ook te maken had met depressieve gedachten.”

Leven Spielbergs ouders nog?

Overigens zijn Steven Spielbergs ouders anno 2023 niet meer in leven. Zijn moeder kwam eerst te overlijden, in 2017, waarna zijn vader in 2020 het leven liet. Arnold Spielberg en Leah Adler werden respectievelijk 103 en 97 jaar oud.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.