Waargebeurd

Is The Favourite gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Geschreven door: Maikel de Lange

The Favourite neemt je mee terug naar het begin van de achttiende eeuw en introduceert twee hoofdrolspeelsters: Abigail Masham (Emma Stone) en Sarah Churchill (Rachel Weisz), die allebei Queen Anne (Olivia Colman) voor zich proberen te winnen. Maar is dit ook gebaseerd op een waargebeurd verhaal? Die vraag kent geen eenduidig antwoord en hoe dat zit leggen we je hieronder uit.

The Favourite

In The Favourite staat de relatie tussen koningin Anne en haar vertrouwelinge, adviseur en geliefde Sarah Churchill, de hertogin van Marlborough, dus centraal. Hun levens komen op hun kop te staan door de plotselinge aankomst van Sarahs jongere nicht Abigail. Al snel veranderen de dynamieken tussen de vrouwen compleet en pogen ze allebei invloed uit te oefenen op de koningin en op het paleis, om maar zo veel mogelijk macht te vergaren.

Waargebeurd verhaal of niet?

Maar… is The Favourite nou gebaseerd op een waargebeurd verhaal of niet? Nou: een soort van. Gedeeltelijk dus. Vooral de setting van The Favourite is waargebeurd, maar het verhaal neemt een flink loopje met de realiteit, met de échte historische feiten. En dat op verschillende vlakken. In de film ontmoet Sarah Abigail bijvoorbeeld pas als de laatstgenoemde bij het paleis aankomt na familieproblemen met betrekking tot geld en welvaart, maar in het echt kenden deze personen elkaar daarvóór al goed. De échte Abigail Masham ging al op jonge leeftijd aan de slag als kamermeisje, waarna Sarah Churchill haar onder haar vleugels nam in haar eigen huis. In 1704 ging Masham vervolgens aan de slag in het paleis, maar op dat moment hadden de twee hoofdpersonen uit The Favourite dus al lang en breed een relatie opgebouwd.

Politieke spelletjes

Wat wél klopt in The Favourite, is dat Sarah daadwerkelijk veel invloed uitoefende op Queen Anne. Die werd in 1702 koningin, maar had weinig kaas gegeten van politiek. Gelukkig wist haar vriendin Sarah Churchill daar het een en ander van, dus dat betekende gelijk dat de laatstgenoemde veel macht in handen had. Wat dan weer niet klopt, is dat Anne in The Favourite een hele hoop konijnen heeft als huisdieren, eentje voor al haar overleden kinderen. In de achttiende eeuw werden de knaagdieren helemaal niet gezien als potentiële huisdieren, maar juist als voedsel of zelfs als ongedierte.

Romantiek

De grootste discrepantie tussen feit en fictie, tussen het waargebeurde verhaal en de film, is echter toch wel dat Anne vermoedelijk helemaal geen seksuele relatie had met Sarah of Abigail. Wél weten we dat Anne Sarah door de jaren heen een aantal romantische brieven stuurde, al zijn historici het oneens over het belang daarvan. Toentertijd was het namelijk heel normaal om over liefde te praten, óók als het twee vrienden betrof. Dat wijst niet op een relatie, vindt men. Overigens weten we wel dat Sarah Queen Anne op enig moment probeerde te chanteren met de inhoud van de brieven, waarna ze haar ‘koninklijke positie’ kwijtraakte (Sarah om precies te zijn). Dat was ook het moment dat Abigail meer invloed uit ging oefenen op de koningin.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.