Western

Is The Good, the Bad and the Ugly gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Geschreven door: Maikel de Lange

The Good, the Bad and the Ugly staat bekend als één van de allerbeste films ooit gemaakt, met een mooie 8,7 op ratingwebsite IMDb als rapportcijfer. Maar vertelt deze zogenaamde ‘spaghettiwestern’ (western van Italiaanse makelij) ook een waargebeurd verhaal? Dat wordt soms gedacht, maar volgens experts zit de vork toch net wat anders in de steel.

The Good, the Bad and the Ugly

Het verhaal van The Good, the Bad and the Ugly steekt als volgt in elkaar: tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog in Amerika hebben Blondie (Clint Eastwood) en Tuco (Eli Wallach) een deal gesloten. Blondie moet de gezochte Tuco aan de sheriff uitleveren, strijkt op die manier de hoge ‘wanted-premie’ op en redt dan zijn partner op het nippertje van ophanging. Het plan slaagt, maar wanneer de twee mannen de sadistische gangster Setenza (Lee Van Cleef) tegen het lijf, wordt de inzet nog veel groter: samen gaan ze op zoek naar een geldkist met daarin 200.000 dollar, die volgens een zekere Bill Carson verborgen ligt op een begraafplaats.

Amerikaanse Burgeroorlog

We weten dat het verhaal van The Good, the Bad and the Ugly sowieso fictief is, maar de setting is dat toch niet? Natuurlijk is de Amerikaanse Burgeroorlog echt gebeurd, maar volgens historicus Garry Adelman klopt er maar weinig van de film. In een video van het medium Insider wijst hij naar de wapens die we langs zien komen in The Good, the Bad and the Ugly én naar de scène waarin er een brug wordt opgeblazen.

Gatling Gun

“Het eerste wat ik zie is de Gatling Gun”, zegt Adelman.”Dat was wel aanwezig in de Burgeroorlog, maar het werd niet gebruikt in 1862. En het werd ook al niet gebruikt in New Mexico, waar het verhaal zich afspeelt. Je kunt op twee handen tellen hoeveel Gatling-geweren er daadwerkelijk zijn gebruikt in de Burgeroorlog. Het is allemaal gewoon een beetje gek. En dan de clash tussen de twee kampen, die op elkaar afstormen. Dat is nooit gebeurd. Er waren geen 800 soldaten aan elke kant bij de Slag om Glorietta Pass. Dat klinkt meer als de Middeleeuwen dan als de Burgeroorlog.”

Slag om Glorietta Pass

Hij heeft echter méér kritiek: “Ik ben niet op de hoogte van soldaten aan beide zijden die bruggen opbliezen tijdens de Slag om Glorietta Pass om op de een of andere manier invloed uit te oefenen op de overwinning. Gevechten werden vaak gevoerd om transportfaciliteiten. Het was ongelooflijk belangrijk om rivieren, wegen en spoorwegen te controleren, waardoor bruggen juist heel belangrijk waren.” Volgens Adelman verdient The Good, the Bad and the Ugly slechts een 2 als rapportcijfer voor zijn accuraatheid.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.