Waargebeurd

Is The Lighthouse gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Geschreven door: Maikel de Lange

The Lighthouse van regisseur Robert Eggers geeft een behoorlijk surreële aanblik, maar… raar maar waar: het is allemaal wel gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Daar zit echter wel weer een ‘maar’ aan verbonden, zoals zo vaak. Wij leggen het je allemaal uit!

The Lighthouse waargebeurd verhaal

The Lighthouse (met acteurs Willem Dafoe en Robert Pattinson) neemt de kijker mee naar het ‘Nieuw-Schotland’ (beter bekend als Nova Scotia) van 1890. Op het schiereiland aan de oostkust van de Verenigde Staten, omringd door de Atlantische Oceaan, bevindt zich een stokoude vuurtoren. In de tijdsgeest van oude zeevaarders-mythes en -legendes, wordt het verhaal verteld van een oude vuurtorenwachter, heel treffend… Old genaamd.

Wales

The Lighthouse is ‘loosely based on a true story’, oftewel: geïnspireerd door een waargebeurd verhaal, al laat de film dus zeker niet enkel en alleen waargebeurde feiten zien. Bovendien is er nogal wat veranderd om het verhaal ‘Hollywood-proof’ te maken. Het waargebeurde verhaal vond bijvoorbeeld plaats op The Smalls, een rotspartij op 20 mijl (ongeveer 30 kilometer) van de kust van Pembrokeshire in Wales. Op deze rotsen stond de zogenaamde Smalls-vuurtoren, waar in 1801 twee vuurtorenwachters genaamd Thomas Griffiths en Thomas Howell gestationeerd waren. Griffiths en Howell, die naar verluidt al vijandig tegenover elkaar stonden voordat ze überhaupt moesten samenwerken, bevonden zich nu afgezonderd van de beschaving op een landtong met slechts elkaar als gezelschap.

Doodskist

Omdat het echte verhaal zich afspeelde in 1801 weten we niet precies welke verslagen we kunnen vertrouwen. Maar verluidt werd Griffiths plotseling ziek na verwondingen opgelopen te hebben bij een bizar ongeluk, waarna hij vervolgens onder mysterieuze omstandigheden stierf na weken van lijden. Dit liet de andere vuurtorenwachter, Howell, alleen achter. Waarbij hij ook nog eens iets moest met het lichaam van zijn voormalige collega, een man die hij eigenlijk niet mocht. Hij besloot hem daarom geen zeemansgraf te geven, maar om Griffiths in een provisorische houten doodskist te leggen en hing aan de reling buiten de vuurtoren te hangen.

Totaal ontredderd

Howell verklaarde later dat de kist daarna door de wind en de golven verzwolgen werd, waardoor Griffiths’ lichaam nog aan de touw bungelde. En dat maakte hem bang, héél bang. Hij kreeg te maken met het getik van Griffiths’ lichaam tegen het raam van de vuurtoren en volgens Howell leek het alsof Griffiths probeerde binnen te komen of dat hij Howell naar buiten probeerde te lokken. Toen een reddingsboot de kust uiteindelijk bereikte, werd Howell volledig ontredderd aangetroffen en ernstig getroffen door deze angstaanjagende ervaring.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.