Waargebeurd

Is The Regime gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Geschreven door: Maikel de Lange

Na Mare of Easttown en Mildred Pierce is Kate Winslet terug op HBO Max met een nieuwe serie, genaamd The Regime. The Regime is een zwartkomische dramaserie over een bepaalde autocratie, maar is dit allemaal gebaseerd op een waargebeurd verhaal? Op een echte autocratie ergens? Wij geven je het antwoord!

The Regime

The Regime speelt zich af binnen de muren van het paleis van een modern Europees regime. Alles wat je ziet gebeurt in een tijdsbestek van slechts één jaar. Een vrouw, Elena Vernham (de bovengenoemde Kate Winslet), staat als kanselier aan het hoofd van het autoritaire regime en wordt bijgestaan door haar loyale korporaal Zuberg. Er gebeurt van alles in The Regime, want in één jaar tijd stort werkelijk waar alles in elkaar. En kanselier Winslet heeft de schone taak om het regime maar te blijven leiden, ook al gaat alles mis.

Europese autocratie

Allereerst, misschien weet je wel wat een autocratie precies is, maar voor de duidelijkheid: een autocratie is een regeringsvorm waarbij ongelimiteerde macht wordt uitgeoefend door één persoon, en in The Regime is dit dus de kanselier. Een autocratie is dus eigenlijk een soort dictatuur, alhoewel ‘dictatuur’ wat zwaarder weegt als term. Denk bijvoorbeeld aan nazi-Duitsland onder leiding van Adolf Hitler.

Waargebeurd of toch niet?

Nu rijst de vraag: is de autocratie in The Regime gebaseerd op een echte autocratie, misschien eentje uit het verleden? Het antwoord op die vraag luidt ‘nee’, de HBO Max-serie is volledig fictief en nergens gebaseerd op waargebeurde feiten. Toch is het niet uitgesloten dat de makers hier en daar leentjebuur hebben gespeeld, ideeën hebben gepikt uit de realiteit.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.