Biografie

Is The Revenant gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Geschreven door: Maikel de Lange

Is The Revenant gebaseerd op een waargebeurd verhaal? Als je de voor meerdere Oscars genomineerde film kijkt, vermoed je hoogstwaarschijnlijk van wel, maar de waarheid steekt net wat anders in elkaar. The Revenant is namelijk gebaseerd op feit, maar zeker ook op fictie. Hoofdpersonage Hugh Glass heeft in ieder geval echt bestaan!

The Revenant waargebeurd verhaal?

Het is 1823 en tijdens een expeditie diep in de ruige Amerikaanse wildernis worden de legendarische avonturier Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) en zijn mannen het opnemen tegen indianen en is hij bij een hinderlaag zijn leven niet zeker. Hij kan ternauwernood ontsnappen en slaat op de vlucht. Tijdens de overlevingstocht die volgt moet Glass ondenkbare tegenslagen het hoofd bieden. Gedreven door zijn wil om te leven én zijn liefde voor zijn naasten, moet Glass overleven tijdens een strenge winter en een meedogenloze overlevingstocht maken om uiteindelijk (hopelijk) verlossing te vinden.

Hugh Glass

Hoe nu verder? Nou: allereerst is The Revenant eigenlijk gebaseerd op een fictief verhaal, een boek welteverstaan… The Revenant: A Novel of Revenge van schrijver Michael Punke. Die heeft zich bij het schrijven van zijn roman echter laten inspireren door waargebeurde vertellingen van Hugh Glass, die dus écht geleefd heeft. Hij zette zijn levensloop op papier en die geschriften zijn bewaard gebleven, waardoor ze dus als inspiratie kunnen dienen voor boeken, films, series, noem het allemaal maar op. Toch wijkt het verhaal van de film The Revenant héél erg af van het waargebeurde verhaal van Glass.

Hugh Glass

De echte Hugh Glass ging er bijvoorbeeld niet in de winter, maar in de zomer op uit, toen de Amerikaanse wildernis veel meer begaanbaar was. Verder weten we echter bijzonder weinig zeker, behalve drie punten die door meerdere bronnen (lees: vertellingen) bevestigd worden: Glass heeft dus echt bestaan, hij werd daadwerkelijk aangevallen door een grizzlybeer (zoals ook in de film) en hij ging uiteindelijk dood. Er is geen bewijs dat hij een Native American als vrouw had en hij viel ook niet met zijn paard van een klif. Eén van de andere speerpunten van The Revenant (Hugh ontdoet een paar van organen, om de huid vervolgens te gebruiken als… schuilplek) kan ook al niet bevestigd worden.

Grizzlybeer

De echte Glass woonde in Pennsylvania, dat weten we zeker, waar hij mogelijk een vrouw en twee zoons had. Hij was in zijn dertiger jaren werkzaam als kapitein en rapporteerde aan generaal William Henry Ashley, die in huiden handelde als ‘zij-business’. Op een gegeven moment werd hij eropuit gestuurd naar Yellowstone River samen met de compagnon van Ashley, Andrew Henry. Daar liep Glass een grizzlybeer tegen het lijf. De moedergrizzlybeer had net jongen gebaard en schrok, waarna ze in de aanval ging. Wat volgde was een worsteling waarbij Glass zeer ernstig gewond raakte. Toch besloten zijn metgezellen hem met hen mee te nemen, al waren ze er wel heilig van overtuigd dat hij het leven zou laten.

Voor dood achtergelaten

Daarom moesten John S. Fitzgerald en een andere man, ‘Bridges’ genaamd, een graf voor hem graven. Deze twee mannen beroofden Glass echter van zijn bezittingen (geweer, mes en meer) en lieten hem achter. Wonder boven wonder stierf de hoofdpersoon van The Revenant echter niet en, tegen alle verwachtingen in, overleefde hij zijn verwondingen, waarna hij wraak wilde nemen op Fitzgerald en Bridges. Volgens de overlevering vond hij de twee nog ook, maar besloot hij toch maar om ze in leven te laten, naar verluidt in ruil voor 300 dollar als compensatie voor zijn leed. Glass ging weer aan de slag als jager en huidenverzamelaar, maar lang duurde dit niet. Samen met twee van zijn ‘collega’s’ (Edward Rose en Hilain Menard) werd hij namelijk in 1833 vermoord door een indianenstam, de zogenaamde Arikara.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.