De film The Shepherd uit 2023 gaat over een jonge Royal Air Force-piloot, die in aanraking komt met het noodlot als hij zich boven de Noordzee bevindt. Dat klinkt als een waargebeurd verhaal, maar is dat verhaal ook daadwerkelijk waargebeurd?
The Shepherd
De tagline van The Shepherd luidt als volgt: “THIS CHRISTMAS HOPE WILL GUIDE YOU HOME.” Dat is nog eens een mooie boodschap, hoop in bange dagen! Maar het verhaal steekt zo in elkaar: op kerstavond vliegt een jonge piloot van de Royal Air Force (RAF, de Britse luchtmacht) over de Noordzee naar huis. Het noodlot slaat toe als zijn radio én de elektriciteit van zijn toestel uitvallen, waardoor de piloot in kwestie, Freddie genaamd, strandt met weinig tot geen brandstof. Net wanneer zijn geluk op lijkt te raken, schiet een mysterieuze barmhartige Samaritaan hem te hulp.
Boek
Het verhaal van de film The Shepherd is gebaseerd op een boek: The Shepherd, geschreven door de Britse auteur Frederick Forsyth en in 1975 uitgebracht. Het boek werd een enorm succes en sloeg op de een of andere manier vooral in Canada aan. Daar werd het verhaal namelijk een echte ‘kerstklassieker’: in 1979 werd het voor het eerst voorgelezen op de radio (CBC Radio One), waarna dit een terugkerend fenomeen werd, waar pas na enkele decennia afscheid van werd genomen. In 2018 keerde The Shepherd echter terug op de Canadese radio, een speciale ‘jubileumeditie’.
Waargebeurd?
The Shepherd heeft misschien iets weg van een waargebeurd verhaal, maar dat is het dus niet. Forsyth schreef het boek als kerstcadeautje voor zijn eerste vrouw Carrie, die hem had gevraagd om een spookverhaal voor haar te bedenken. Dat deed de auteur op Eerste Kerstdag 1974 en een jaar later werd het gepubliceerd. Forsyth bedacht het verhaal omdat hij iets wilde doen wat ‘anders dan anders’ was: géén dertien-in-een-dozijn spookverhaal. Precies op dat moment zag hij vliegtuigen overvliegen en voilà, het idee voor The Shepherd was geboren. Overigens is Forsyth wél een oud-RAF-piloot, dus door de jaren heen is er flink gespeculeerd over het verhaal. Had de schrijver dat ergens gehoord of meegekregen tijdens zijn dienstperiode? Hier bestaat echter helemaal geen bewijs voor.